Familjer i Sudan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om inbördeskriget i Sudan som har skördat tusentals människors liv och försatt miljontals på flykt: ”Det här är den värsta humanitära krisen i världen”. Foto: SVT Arkiv

Växande humanitär kris i spåren av blodigt inbördeskrig i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Flera hjälporganisationer slår larm om att våld mot civila i krigets Sudan utövas systematiskt.

Samtidigt växer en humanitär kris. Enligt FN är mer än hälften av befolkningen i behov av humanitärt stöd.

– Det här är den största humanitära krisen i världen, säger USA:s FN-ambassadör.

Sudans inbördeskrig har pågått sedan april 2023 och bottnar huvudsakligen i en konflikt mellan Sudans väpnade styrkor (SAF) och paramilitära Rapid Support Forces (RSF).

Minst 15 500 människor har dödats i kriget men antalet döda befaras vara långt fler.

Över 8,6 miljoner människor är på internflykt i Sudan och två miljoner har sökt skydd i grannländer, enligt siffror från FN.

”Systematiskt våld”

Läkare utan gränser (MSF) tillhandahåller katastrofvård i Sudan och i Sudans grannländer. Baserat på vittnesmål från krigsoffer larmar den medicinska hjälporganisationen om krigets inhumana karaktär.

– I flyktingläger och på uppsamlingsplatser, berättar patienter om tvångsavhysningar, sabotage, godtyckliga gripanden, tortyr och sexuellt våld som utförs på en systematisk nivå. Kvinnor och flickor är särskilt utsatta, säger Vickie Hawkins, generalsekreterare vid Läkare utan gränser Nederländerna.

Alla stridande parter anklagas för våld mot civila. I Darfur-regionen rapporteras om etniskt motiverat våld och FN har bedömt risken för folkmord som stor.

Regimstyre och etniska spänningar

Etniska motsättningar ligger också delvis till grund för krigets konflikt. Efter decennier av auktoritärt styre avsattes den tidigare presidenten Omar al-Bashir i en militärkupp 2019.

Därefter togs steg mot demokrati men splittring inom Sudans militära skikt resulterade i att den paramilitära styrkan Rapid Support Forces (RSF) gjorde uppror och attackerade Sudans regeringsstyrkor för mer än ett år sedan.

Kräver slut på kriget

FN och flera hjälporganisationer har sedan krigets början krävt ett stopp på stridandet. Den humanitära situationen bedöms vara katastrofal och förvärras av en hunger som breder ut sig. 25, 6 miljoner människor är i behov av humanitär nödhjälp för att överleva, enligt FN.

Den 19 juli beslutade USA att skjuta till ytterligare 203 miljoner dollar i humanitär katastrofhjälp. Landets FN-ambassadör Linda Thomas Greenfield menar att kriget i Sudan inte kan fortsätta mötas av världen med tystnad.

– Det här är den största humanitära krisen i världen, säger Linda Thomas Greenfield.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.