Vem är ryska oligarken Viktor Vekselberg?

Uppdaterad
Publicerad

En smart lågmäld rysk affärsman som samlar på fotbollar signerade av Leo Messi?

Eller en enligt USA:s finansdepartement kriminell Putin-nära oligark? Något han själv avvisar.

Vem är mångmiljardären Viktor Vekselberg?

I slutet av 80-talet inrättade Vekselberg och en studiekamrat ett kontor vid det lilla köksbordet i hans 23 kvadratmeter stora lägenhet i Moskva.

Presidenten Boris Jeltsin, uppmuntrad av rådgivare från väst, började i starten av 90-talet snabbprivatisera ryska naturtillgångar. Tillsammans reste Vekselberg och hans vän runt på landsbygden och köpte upp aktier billigt i aluminiumindustrin. Den våldsamma perioden kallas aluminiumkrigen.

Köpte aluminiumfabrik i Sundsvall

Efter att ha gjort affärer inom den statliga ryska oljeindustrin blev Viktor Vekselberg Rysslands rikaste med en förmögenhet på runt 100 miljarder kronor.

Samtidigt odlades kontakterna med president Jeltsin. Inom några år var deras aluminiumkoncern världens största. Vekselberg blev även en av Vladimir Putins favoritoligarker.

För pengarna blev han bland annat delägare i aluminiumfabriken Kubal i Sundsvall.

Många av affärerna blev omdiskuterade. En stämningsansökan i New York 2001 innehåller detaljerade uppgifter och anklagelser om utpressning, penningtvätt och omfattande skattebrott. Enligt dokumenten har Vekselberg även använt en privat armé för att ta över ett oljefält i Sibirien. Uppgifterna förekommer också i USA:s sanktionsdokument.

Listan kan göras längre. Vekselbergs advokater har avvisat alla anklagelser.

Länge såg Viktor Vekselbergs omfattande kontaktnät ut att skydda honom.

Nätverket krymper

På listan över namn han rekryterat till sina bolagsstyrelser med hjälp av generösa arvorden har Deutsche Banks och Siemens tidigare vd:ar, Josef Ackermann och Peter Löscher funnits. De båda ansågs en tid vara Tysklands mäktigaste. Även den före detta CIA-chefen John Deutch och toppnamn från Italien och Israel tog plats i Vekselbergs styrelser. Lägg också till samarbeten med Luxemburgs förre finansminister Etienne Schneider och USA:s tidigare handelsminister Wilbur Ross.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har nätverket börjat krympa. Och allt fler länder har satt upp Vekselberg på sanktionslistor. Han bor i Zug i Schweiz men får inte resa till sina hus i USA, hans superyacht Tango beslagtogs i mitten av mars på Mallorca och hans förmögenhet krymper snabbt. Än så länge har EU:s medlemsstater inte velat utfärda några sanktioner riktade direkt mot Viktor Vekselberg.

SVT har haft kommunikation med en representant för Vekselbergs bolag Renova, Vitaly Petlevoy, som inte kommenterar anklagelserna som förekommer i USA:s sanktionsdokument.

SVT har sökt Viktor Vekselberg för en intervju utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.