Durek Verret kommer gåendes från en folkmassa med mikrofon framför munnen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Durek Verrett, självutnämnd shaman och snart make till prinsessan Märtha Louise, har orsakat kontroverser i Norge på grund av sina åsikter och affärsmetoder. Foto: EBU

Vem är shamanen Durek Verrett?

Uppdaterad
Publicerad

Den norska prinsessan Märtha Louise är nu gift med shamanen Durek Verrett. Parets relation har väckt stor debatt i Norge. Verrett anklagas för att vara en bedragare och konspirationsteoretiker, samtidigt som han försvarar sina åsikter och hävdar att han är missförstådd.

Durek Verrett, en amerikansk affärsman och självutnämnd shaman, har blivit en kontroversiell figur i Norge sedan han förlovade sig med prinsessan Märtha Louise 2022.

Uppmanats avsäga sin titel
Verrett har kritiserats för att sälja dyra ”spirituella verktyg” och för att sprida kontroversiella teorier om sjukdomar. Han har också anklagats för att utnyttja prinsessans titel för ekonomisk vinning genom att marknadsföra sina metoder på sociala medier.
Förhållandet har lett till spänningar inom den norska kungafamiljen och prinsessan Märtha Louise uppmanades redan 2019 att avsäga sig sin titel.

Mer om Durek Verrett hittar du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.