Byggnader står i mörker i Caracas under strömavbrottet tidigt på fredagsmorgonen lokal tid. Foto: Ariana Cubillos/TT/AP

Venezuela blev strömlöst – regeringen hävdar ”sabotage”

Uppdaterad
Publicerad

Elnätet har legat nere i stora delar av Venezuela under fredagen, uppger kommunikationsminister Freddy Nanez enligt Reuters. Under eftermiddagen började strömmen komma tillbaka.

Ministern hävdar sabotage, men har inte lagt fram några konkreta bevis.

Strömavbrottet skedde tidigt på fredagsmorgonen, lokal tid. Enligt Reuters har samtliga 24 delstater rapporterat att de är helt eller delvis strömlösa.

– Vi har blivit utsatta för ett sabotage, sa kommunikationsministern till den statliga tv-kanalen VTV som citeras av Reuters.

Skyllt på motståndare

Ministern har dock inte kunnat lägga fram några konkreta bevis för sabotage, uppger nyhetsbyrån.

Energiexperter har sagt att det snarare handlar om dåligt underhåll av den elektriska infrastrukturen. Även under tisdagen blev delar av landet strömlöst.

Under förmiddagen började strömmen så sakteliga återvända, rapporterar Reuters.

Venezuela har tidigare drabbats av omfattande strömavbrott som president Maduro och hans regering skyllt på sina motståndare, enligt AP. Dessa har dock oppositionen alltid förnekat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.