• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Obama: ”Vi är i krig mot terrorister, inte islam”

Uppdaterad
Publicerad

Västvärlden bedriver ett krig mot terrorister, inte mot islam. Det var president Obamas huvudbudskap när han natten till torsdag talade på det pågående toppmötet mot radikalisering och terrorism. Hans utsträckta hand mot muslimer kritiserades av hans politiska motståndare som menar att presidenten borde ha pratat mer om det akuta terrorhot demokratiska stater nu lever under. Han nämnde inte heller hotet mot individers integritet nu när övervakningen av bland annat flygpassagerartrafiken ska skärpas.

Det pågående toppmötet i Vita Huset i USA ska resultera i en global handlingsplan för hur man ska förhindra att isolerade unga män rekryteras av våldsbejakande extremister.

President Obama uttalade sig för första gången sedan terrordåd skakat Köpenhamn och IS avrättat de 21 kristna egyptierna. Han höll ett försiktigt avvägt linjetal där han dels hotade med nya militära insatser mot IS, dels avfärdade tanken att västvärlden står mot islam, men manade också muslimska ledare att vara mer aktiva i att ta avstånd från en åsikt ofta framförd i Mellanöstern, den att alla orättvisor beror på väst, ett skuldbeläggande som bidrar till att radikalisera en del unga.

Terroriströrelsen IS

”Det får mig att ligga sömnlös om nätterna”, sade USA:s justitsieminister Eric Holder om unga män från från väst som ansluter sig terrornätverket IS och deras krig i Mellanöstern. Hans oro handlar om de terrorattacker de kan komma att utföra när de återvänder hem från Mellanöstern.

Muslimer känner sig som måltavla

Enligt amerikanska beräkningar har hittills mer än 20.000 personer från 100 länder rest för att strida för IS varav 3.400 från Europa och USA. President Obama betonade att terrornätverken al Qaida och IS söker sitt berättigande genom att prata om sitt heliga krig mot väst.

– Men de är inga religösa ledare, de är terrorister, ingen religion är ansvarig för terrordåd, det är människor som är ansvariga. Vi är inte i krig med islam, sade Barack Obama och tillade att ingen ska behöva känna sig misstänkliggjord på grund av sin religion, allt i ett uppenbart försök att lugna de upprörda stämningar som finns bland muslimska grupper i USA.

Men trots att toppmötet handlar om terrorhotet i allmänhet och inte pekar ut muslimer så känner sig ändå amerikanska muslimer som en måltavla. Under konferensen varnade flera religösa ledare för följderna då antiradikaliseringsinsatserna  specifikt riktar sig mot muslimer som till exempel den somaliska befolkningen i Minneapolis. Där finns en rädsla att än en gång bli utpekad och utsatt för underrättelseverksamhet.

Skapa förtroende

Det var många som betonade vikten av att bygga broar och skapa förtroende för att bryta unga människors känsla av utanförskap så att IS hatbudskap inte väcker gehör. Hur den balansgången kan lyckas är för tidigt att säga.

Under toppmötets första dag var det många konkreta exempel som lyftes fram på vad som kan göras: Det behövs mentorprogram och team som föräldrar kan kontakta om ens barn uppvisar tecken på att radikaliseras.

Majoriteten av tips till polisen om misstänkta unga jihadister kommer från muslimer. De amerikanska städerna Minneapolis, Boston och Los Angeles anses vara förebilder. Det satsas tidigt på att få barn engagerade i fritidsaktivieter som sport, musik och teater.

Minneapolis driver en somalisk polisakademi. Tanken är att utbilda framför allt kvinnliga somaliska poliser. Det skulle kunna minska trakasserierna av unga muslimer vid till exempel passkontroller, trakasserier som bidrar till att skapa frustration och en känsla av utanförskap.

Utbildning

Det är just känslan av att vara andra sortens medborgare som skapar en mottaglighet för IS rekryterare att nå fram med sitt hatbudskap. Det som betonades av bland annat de borgmästare som deltog från Frankrike och Belgien är att det är utbildning och åtgärder för att minska fattigdomen i förorterna till  europas storstäder som måste till.

Från Sverige är inrikesminister Anders Ygeman, före detta partiledaren Mona Sahlin, nationell samordnade mot våldsbejakande extremism, och säpochefen Anders Thornberg inbjudna att delta. I dag kommer Anders Ygeman att hålla ett anförande inför toppmötet om vad Sverige gör för att stoppa våldsbejakande extremism.

Mötet ska också enas om metoder för intensifierad övervakning av resenärer för att upptäcka terrorister och hur man ska kunna använda Interpol mer effektivt som gemensam plattform för att utbyta information. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet