Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De galnaste, dummaste, och mest horribla grejerna kommer få mest uppmärksamhet, säger Expressens Victor Malm.

Victor Malm räknar med Andrew Tate 2.0: ”Finns inget slut”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ännu oklart hur den stundande rättsprocessen kommer att påverka influeraren Andrew Tate – men det kommer att komma fler som honom. Det tror Expressens kulturchef Victor Malm. 

– Om två år kanske vi pratar om Andrew Tate 2.0, säger han i Aktuellt. 

Andrew Tate har snabbt gjort karriär på sociala medier och skaffat sig miljoner följare. Den amerikansk-brittiske influeraren beskrivs som kvinnofientlig och är känd för att sprida desinformation. Trots detta är det många som köper budskapet, menar Expressens kulturchef Victor Malm. 

– Andrew Tate vänder sig till män som känner sig svikna av det moderna samhället, män som känner sig ensamma, förfördelade eller förlorade. Han erbjuder en lösning, att kunna få det liv han har. Det är klassisk självhjälp men i en väldigt karismatisk form, säger han. 

Victor Malm menar att bristen på redaktörskap i sociala medier gör att det har blivit fritt fram för kontroversiellt innehåll att få stor spridning. 

– Sociala medier kommer precis som offentligheten alltid har gjort att premiera det mest kontroversiella, det som gör folk arga, upprörda, glada och får folk att vilja reagera, men sociala medier gör det på ett sätt som är mångfaldigt starkare än någonsin tidigare.

– Jag tror att vi kommer att behöva leva med att de som säger de galnaste, dummaste, mest kontroversiella och horribla sakerna kommer att få störst uppmärksamhet, det är den mediala mekanism vi just nu verkar i. 

Om den stundande rättsprocessen i Rumänien skulle kunna innebära slutet för Andrew Tates framfart i sociala medier är ännu oklart, enligt Victor Malm. 

– Men det betyder absolut inte slutet för den arketyp han representerar. Den tror jag inte att det finns något slut för så länge vi lever med Tiktok, Twitter, Facebook och Youtube, för de här plattformarna kommer fortsätta generera den här typen av hyperkontroversiella figurer. Om två år kanske vi pratar om Andrew Tate 2.0, som är i alla avseenden likadan men ännu värre. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.