Den 11 mars utlyste Ungern formellt nödläge i landet, vilket ger regeringen makt att styra med dekret utan att rådfråga parlamentet under 15 dagar. I dag valde parlamentet att slopa 15-dagarsgränsen och ge regeringen möjlighet att styra med dekret på obestämd tid så länge det råder nödläge.
Så länge nödläget råder har regeringen rätt att bortse från befintlig lagstiftning och inga val kommer att hållas.
Samtidigt infördes möjligheten att straffa personer, såväl privatpersoner som journalister, som publicerar falska nyheter om coronaviruset med upp till fem år i fängelse. Även den som bryter mot karantänsregler kan dömas till fängelse.
”Roffar åt sig makt”
Den nya lagstiftningen har väckt kritik från den ungerska oppositionen samt en rad människorättsgrupper och internationella organisationer, bland dem Europarådet, FN och OSCE, skriver Politico Europe.
Flera svenska EU-parlamentariker har också uttalat sig.
”När resten av Europa samlas för att tillsammans ta oss igenom den här krisen... väljer populisten Viktor Orbán att ta tillfället i akt och roffa åt sig ännu mer makt. Det är en praktskandal”, skriver svenska Abir Al-Sahlani (C) i ett uttalande.
– Förslaget som läggs fram är helt galet. Covid-19 ska aldrig få utnyttjas för att införa diktatur, tycker kollegan Evin Incir (S).
Didier Reynders, kommissionär med ansvar för rättsstatlighet i medlemsländerna, twittrade på måndagen att EU-kommissionen följer olika länders åtgärder i relation till mänskliga rättigheter.
”Det gäller i synnerhet de lagar som i dag röstades igenom i Ungern om nödläge och nya straff för spridning av desinformation.”
”Ogrundad oro”
Regeringen i Budapest försvarar åtgärderna och betonar att parlamentet fortfarande har makt att besluta om när nödläget ska upphöra. Justitieminister Judit Varga anklagar kritikerna för att reagera ”hysteriskt”.
”Åtgärderna som Ungern vidtar är nödvändiga, proportionerliga och begränsade till att bekämpa pandemin. De som uttalar ogrundad oro över demokratin och rättsstaten i Ungern kämpar mot en låtsasfiende”, skriver Varga i ett debattinlägg på nyhetssajten Politico Europe.
Ungern, med en befolkning på omkring 10 miljoner, är än så länge lindrigt drabbat av virusutbrottet med drygt 400 konstaterade fall av smittan och 15 dödsfall.