Soldater köar och tar emot utrustning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippen som påstås visa nordkoreanska soldater i ett träningsläger i Ryssland. Foto: Centre for Strategic Communication and Information Security via X

Videoklipp påstås visa nordkoreanska soldater i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreas underrättelsetjänst (NIS) rapporterar att 1 500 nordkoreanska soldater har anlänt till ett träningsläger i östra Ryssland. Ett videoklipp som delats av en ukrainsk myndighet påstås visa nordkoreanska soldater som tar emot utrustning och ryska uniformer.

Sydkoreas underrättelsetjänst NIS meddelade under fredagen att 1 500 soldater från Nordkorea ska ha anlänt till ett träningsläger i östra Ryssland.

Enligt NIS ska soldaterna genomgå militär träning innan de skickas vidare till Ukraina. Trupperna ska även ha mottagit ryska uniformer, vapen och fejkade id:n, rapporterar The Telegraph.

Kriget i Ukraina

Videoklipp på soldater sprids

I ett videoklipp delat av den ukrainska myndigheten ”Centre for Strategic Communication and Information Security”, syns vad som påstås vara nordkoreanska soldater som tar emot uniformer och utrustning. Klippet uppges vara filmat av en rysk soldat.

– Vi fick den här videon från våra egna källor. Av säkerhetsskäl kan vi inte ge ytterligare verifiering från de källor som gav oss den, säger Ihor Solovey, chef för myndigheten till nyhetsbyrån AP.

I ett annat klipp, som har delats på meddelandeappen Telegram, syns marscherande soldater utrustade i uniformer och ryggsäckar.

I videon hörs en rysktalande person säga ”vi får inte filma dem”, och därefter tillägga ”det är miljontals, där är en ny förstärkning.”

Flera medier, bland annat CNN och The Telegraph, uppger att klippet troligen filmats på en rysk träningsanläggning i de östra delarna av landet, nära gränsen till Kina.

Personerna som syns i klippet kan höras prata med en Nordkoreansk accent, uppger en språkexpert för The Telegraph.

Viktig allierad

Nordkorea har sedan tidigare bidragit till Rysslands krigsföring med stora mängder av ammunition och robotar, och är en viktig allierad till Ryssland i kriget i Ukraina.

Kreml har förnekat uppgifterna om att nordkoreanska soldater skulle befinna sig i Ukraina.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin sa på lördagen att han inte kunde bekräfta uppgifterna om att Nordkorea har skickat trupper till Ryssland, men tillade att ett sådant drag skulle vara oroande, om det är sant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet