Vi lever allt längre. År 2050 kommer befolkningen över 80 år att ha trefaldigats. Men frågan är hur vi kommer att må. Kommer vi att kunna hålla de krämpor och sjukdomar som kommer med åldern ifrån oss?
Det kan bli möjligt, tror en grupp amerikanska forskare och argumenterar i tidskriften Nature för att åldringsforskningen måste inta ett nytt, mer övergripande fokus, och få mer resurser. ”Allmänna medel måste investeras i att utöka den friska livstiden genom att bromsa åldrande”, skriver forskarna och tillägger att samhället annars står inför en demografisk kris.
”Inte alls dumt”
Utifrån den kunskap som finns borde flera anti-åldrings-åtgärder kunna bli föremål för kliniska tester, anser forskarna vidare.
-– Inte alls dumt. Vi vet tillräckligt om riskerna och om vad som håller oss friska. Nu måste vi också visa att det är sant i kontrollerade studier, säger Bengt Winblad, överläkare och professor i geriatrik vid Karolinska institutet.
Dels genom minskat kaloriintag och dels genom genmanipulation har forskare redan lyckats förlänga det friska livet hos möss. En utmaning är nu att översätta kunskaperna till mänskliga förhållanden – något som är betydligt svårare, förklarar Winblad.
– När det gäller genterapi är vi inte riktigt framme vid att kunna behandla människan ännu.
Lars Andersson, professor i åldrande vid Linköpings universitet, tycker att forskarna har en poäng när de efterlyser ett bredare fokus, där det inte bara fokuseras på en sjukdom i taget. Men han reserverar sig samtidigt:
– Man för en argumentation som naturligtvis utgår från det egna perspektivet och som framställer det som potentiellt väldigt framgångsrikt.
Friskare i dag
I Göteborg har studier om faktorer som påverkar åldrandet genomförts sedan 1971. Enligt dessa har ekonomiskt välstånd och förbättrade livsvillkor till viss del redan skjutit fram åldrandet. 70-åringar är betydligt friskare i dag än för 40 år sedan, förklarar Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för det tvärvetenskapliga forskningscentret Agecap vid Göteborgs universitet.
– Jag tror att det är helt solklart att medellivslängden kommer att gå närmare och närmare 100 år.
Kommer det att finnas mer direkta sätt att skjuta upp åldrandet i framtiden?
– Jag tror att man kommer att hitta mediciner, kanske inte mot åldrande som helhet, men mot delar av det.
Fakta: Åldersbroms
Till år 2050 kommer antalet personer över 80 år att ha tredubblats. Antalet personer som är över 60 år kommer samtidigt att ha femdubblats sedan 1950.
Mer än 70 procent av alla över 65 år har två eller fler kroniska sjukdomar eller besvär så som ledinflammation, diabetes, cancer, hjärtsjukdom eller stroke.
Framgångsrika experiment för att bromsa åldrande har gjorts på gnagare. Genom minskat kaloriintag eller genom att åstadkomma mutationer på molekylär nivå har möss liv kunnat förlängas med upp till 50 procent. När mössen väl dog var de också friskare jämfört med andra möss. Forskare tror att en liknande manipulation skulle kunna vara möjlig hos människor.
Källa: Nature (TT)