Tiktok-logga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har presidentkandidaternas race om de unga sett ut. Foto: TT/Faksimil

Ville förbjuda appen – nu fiskar de röster på Tiktok

Uppdaterad
Publicerad

Presidentkandidaternas Tiktok-race är igång. Detta samtidigt som den amerikanska regeringen anser att Tiktok utgör ett nationellt säkerhetshot – och vill förbjuda appen.

– 18-29-åringar är en väldigt viktig målgrupp och de finns ju främst på Tiktok, säger mediestrategen Brit Stakston.

I april skrev Joe Biden på representanthusets lagförslag om att förbjuda Tiktok i USA. Förslaget innebar att Tiktok fick ungefär ett år på sig att bryta banden med kinesiska moderbolaget Bytedance – eller portas från amerikanska appbutiker.

Donald Trump var den första att initiera frågan om Tiktok-förbud när han var sittande president men har senare vänt.

USA-val 2024

– Om vi förbjuder Tiktok, så kommer framförallt Facebook, men även andra, dra stor nytta av det. Och jag tycker att Facebook har varit väldigt oärliga, sa Trump i en intervju med CNBC tidigare i år.

Trump: ”Jag ska rädda Tiktok”

Kort efter sin Tiktok-premiär i juni publicerade Trump dessutom ett videoklipp där det går att höra den tidigare presidenten säga: ”Jag ska rädda Tiktok”.

Något som mediestrategen Brit Stakston menar är en ”flört mot de yngre”.

– 18-29-åringar är en väldigt viktig målgrupp som till och med avgjorde förra valet i en del vågmästarstater. De finns ju främst på Tiktok. Nu är det ju lite tråkigt för Trump att unga väljare vanligtvis föredrar Demokraterna, men det gör det särskilt viktigt för honom att hitta sätt att nå dem, säger Brit Stakston.

Kamala Harris på Tiktok

Och bara någon månad efter Trumps inträde på appen skaffade rivalen Kamala Harris ett eget officiellt konto. Brit Stakston tror att även Harris kan komma att behöva adressera frågan om Tiktoks vara eller inte vara i landet – men att det inte är särskilt angeläget.

– Den amerikanska marknaden är så pass viktig för Bytedance att de nog kommer att hitta sätt att komma överens med USA innan ett förbud blir aktuellt. Och de frågor som fick unga väljare att gå till valurnorna förra valet var sådant som abortfrågan, inflationen och klimatet. Det är mer troligt att det kommer vara fokus på liknande frågor och inte Tiktok-frågan, säger Stakston.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet