Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur har vinet lyckats klara sig under så många år? Hör mer om världens kanske äldsta vin i videon. Foto: SVT/EBU

Vin från romarriket hittades vid husrenovering

Uppdaterad
Publicerad

Det var vid en husrenovering i södra Spanien som den spektakulära upptäckten gjordes. I en romersk begravningsurna hittade man det omkring 2 000 år gammal vinet – som nu tros vara det äldsta som någonsin hittats i flytande form.

Det tog fem år att analysera vätskan som hittades och till slut stod det klart att det var vin.

– När vi jämförde det såg vi att dess polyfenoler även fanns i viner från Montilla, Jerez och Sanlucar, vilket ledde till att vi var hundra procent säkra på att denna rödaktiga vätska verkligen var vin, säger Jose Rafael Ruiz Arrebola, professor vid universitetet i Cordoba.

Nu ska det gamla vinet jämföras med moderna lokala viner för att se vilken sort det liknar mest.

Se var man hittade det romerska vinet i klippet ovan.

Vintillverkning under romartiden

Romarna spred sina kunskaper om vinodling över hela den europeiska kontinenten under sina erövringar och ligger bakom vinets expansion norrut. De hade fått kunskapen av de gamla grekerna som utvecklade odling och tillverkning av vin mycket under sin storhetstid.

Många av de mest berömda vindistrikten i Europa planterades från början av romarna: Bordeaux, Rhône, Bourgogne i Frankrike, Wachau i Österrike och tyska Rhen- och Moseldalen.

Källa: Systembolaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.