• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TikTok

Så förtäckte hon Kinakritik – med hjälp av sminkvideon

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk tonårings video på TikTok har blivit viral med över 1,8 miljoner visningar. Detta trots att både kontot och videon blev borttagna av plattformen under en period. Klippet ger inledningsvis sken av att vara en sminkvideo men slutar med att Feroza Aziz beskyller Kina för att mörda och våldta muslimer.

– Det är en ny förintelse, säger hon i klippet.

Feroza Aziz har skrivit på Twitter att TikTok har blockerat henne från att publicera nya videor i en månad, något som plattformen först nekade till enligt BBC

– TikTok modererar inte innehåll som är politiskt känsligt, säger en talesperson på TikTok till BBC. 

Men till CNN har plattformen erkänt att Aziz hade blivit blockerad från sina två konton på grund av en annan video som hon har publicerat vid en tidigare tidpunkt. Samtidigt ber TikTok om ursäkt för att ha under en kort period tagit bort den kinakritiska videon.   

Under onsdagen fick dock Feroza Aziz åter igen tillgång till sitt konto på TikTok. 

Anledningen till att hon inleder och avslutar sina Kinakritiska klipp med att prata om smink är för att kringgå den påstådda censuren av TikToks Beijingbaserade ägare Bytedance säger hon i en av sina videor.

Interneringslägren i Xinjiangprovinsen

Ett läckt dokument har visat hur interneringslägren i Xinjiangprovinsen fungerar som fängelser där fångar – i huvudsak muslimska minoritetsgrupper – tvingas lära sig lojalitet till centralregeringen i Peking.

SVT Nyheter är ett av 18 medier som deltagit i en internationell granskning, koordinerad av journalistnätverket ICIJ. Andra medverkande är bland annat brittiska BBC och tyska Süddeutsche Zeitung. Dokumentet har delats mellan deltagarna och granskningen har gått under namnet #ChinaCables.

Se videon i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.