Klockan 17 på tisdagseftermiddagen ska EU-ländernas stats- och regeringschefer återigen sätta sig framför sina webbkameror för ett toppmöte via nätet.
Inför det kommer förslag om drastiska åtgärder.
– Jag föreslår för stats- och regeringscheferna att vi inför ett tillfälligt inreseförbud för icke nödvändigt resande till EU. De här inskränkningarna bör gälla i 30 dagar och kan förlängas vid behov, säger kommissionsordförande von der Leyen i ett videobudskap via Twitter.
Förbudet ska gälla även de icke-EU-länder som är medlemmar i Schengenzonen, exempelvis Norge och Schweiz.
– Det kommer att finnas undantag: personer som bott länge i EU, familjemedlemmar till EU-medborgare och diplomater kommer att undantas. Nödvändig personal, som läkare, sjuksköterskor, vårdpersonal, forskare och experter som hjälpt till att hantera coronaviruset bör fortsättningsvis också tillåtas komma in i EU, säger von der Leyen.
”Redo göra allt”
Även ”gränspendlare” och varutransportörer föreslås bli undantagna, liksom brittiska medborgare – trots brexit.
– Brittiska medborgare är europeiska medborgare så det kommer inte att finnas några restriktioner på deras resande till kontinenten, förklarar kommissionsordföranden på en presskonferens tillsammans med EU:s permanente rådsordförande Charles Michel.
– Vi är redo att göra allt för att skydda medborgarna, lovar Michel.
Enligt ledarduon kommer förslaget officiellt att läggas fram under tisdagen och behöver sedan godkännas av medlemsländerna.
Nya riktlinjer
Redan före det drastiska påbudet om inresestopp lade EU-kommissionen fram nya riktlinjer om både interna och externa kontroller. Bland annat betonas att samtliga som anländer in till Schengenzonen – EU:s passfria område – måste kontrolleras och att det även kan omfatta hälsokontroller.
”Resande som konstaterats vara utsatta för eller drabbade av covid-19 bör inte tillåtas resa”, heter det dessutom.
Även de ekonomiska konsekvenserna diskuteras i EU under måndagen, då euroländernas finansministrar håller en videokonferens.
– Vi lever i ett nödläge på grund av coronaviruset. Vi kommer att se till att EU:s finans- eller statsstödsregler inte står i vägen för oss för att hjälpa våra ekonomier. Flexibiliteten finns där och kommer att användas, lovar eurofinansministrarnas mötesordförande Mario Centeno i ett inspelat budskap inför mötet.
Mötet är öppet även för Sverige och de medlemsländer som inte ingår i eurozonen. Samtidigt har tisdagens allmänna finansministermöte ställts in och ersatts av en videokonferens inplanerad till på fredag, den 20 mars.