En person höjer knytnäven under en protest i Anaheim, USA över George Floyds död. Foto: AP/TT

Vit maktrörelse låtsades vara svarta aktivister – uppmanade till våld

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen spreds ett inlägg i sociala medier som såg ut att komma från den vänsterextrema rörelsen Antifa.

De uppmanade till våld i protesterna i USA, något som uppmärksammades av Donald Trumps son.

Nu meddelar Twitter att kontot är en bluff som egentligen styrs av en vit makt-grupp.

”I kväll är det dags, kamrater. I kväll säger vi ”F*n ta staden” och rör oss in i bostadsområden...de vita områdena... och vi tar vad som är vårt #BlacklivesMaters #F**kAmerica.”

Så lyder ett Twitter-inlägg som såg ut att ha publicerats av Antifa. Det genererade snabbt reaktioner från bland andra president Donald Trumps son Donald Trump Jr.

George Floyd

”Helt galet”, skriver han till sina 2,9 miljoner följare på Instagram, ”kom ihåg vad ANTIFA egentligen är. En terroristorganisation! De försöker inte ens dölja det längre.”

Ett bluffkonto

Nu går Twitter ut med att kontot är en bluff skapad av vit makt-gruppen Identity Evropa, skriver CNN.

– Vi agerade efter att kontot skickade ut ett Twitter-inlägg som uppmanade till våld och bröt mot våra regler, säger företaget.

Andrea Liebman, senioranalytiker på MSB, arbetar med att granska desinformation i sociala medier. Hon förklarar att i kaoset kring kravallerna kan grupper med helt egna agendor försöka splittra samhället genom att sprida desinformation och ta över populära hashtaggar.

– Då kan man verkligen driva sina frågor och få med sig folk, säger hon till SVT.

Vill polarisera

Liebman menar att det här är något som även länder gör.

– Statsaktörer hoppar också på banan, främst för att öka polariseringen i USA. De har sina egna länders agendor och använder inhemska aktörer för att styra frågor – då kan de rikta sig mot mer specifika målgrupper.

Hot mot demokratin

Det är inte bara bluffkonton som kan skapa problem. Även äkta bilder, men i fel sammanhang, kan driva på polariseringen.

– Folk delar bilder som ser ut att komma från protesterna, men som har ett helt annat ursprung. De kan till exempel visa bränder eller personer som blir attackerade, och de sprids väldigt aktivt, säger Andrea Liebman.

Utgör desinformation ett hot mot oss i Sverige?

– Det är vilseledande eller felaktig information som sprids avsiktligt och utgör absolut ett hot mot demokratin och andra stora frågor i samhället.

Så kollar du om kontot är en bluff

• Se hur många följare kontot har. Fakekonton kan ha få följare för att de skapas så snabbt.

• Användarnamnet kan se märkligt ut och innehålla flera siffror.

• Inläggen kan vara upprepade, eller bara innehålla länkar.

I kriser kan känslorna ta över, och då kan man dela något som upprör utan att göra en noggrann faktakoll. Dela aldrig information om du inte vet var det kommer ifrån.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

George Floyd

Mer i ämnet