Generalen och partitoppen Kim Yong-Chol anlände till New York på onsdagen. Han är därmed den högst uppsatta personen från den slutna diktaturen som officiellt besöker USA sedan år 2000, enligt CNN.
Kim Yong-Chol väntas bland annat träffa den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo under vistelsen.
CIA tvivlar
Beskedet om att Kim Yong-Chol landat i New York kom samtidigt som Vita husets pressekreterare Sarah Sanders meddelade att förberedelserna för ett toppmöte mellan den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump går bra och att man fortfarande räknar med att det ska äga rum den 12 juni.
– Vi fortsätter att satsa på den 12 juni, sade hon.
Träffen har både varit på gång och blåsts av de senaste veckorna.
Beskeden kommer samtidigt som underrättelsetjänsten CIA varnar för att Nordkorea inte har för avsikt att ge upp sina kärnvapen i en nära framtid, rapporterar tv-kanalen NBC med hänvisning till en ny CIA-rapport. Kärnvapennedrustning samt stopp för kärnvapenprov och skrotning av testanläggningar är de mål som Trump satt upp för mötet, men flera analytiker varnar nu för att Kim Jong-Un inte vill släppa kärnvapnen helt.
Hamburgerkedja i Pyongyang
Däremot, skriver CIA, kan Kim tänka sig en mer udda eftergift – nämligen att låta en västerländsk hamburgerkedja öppna i Pyongyang. Under valkampanjen 2016 sade Trump, som är känd för sin förkärlek för snabbmat, att han ville äta hamburgare med Kim och samtidigt diskutera kärnvapen.
På onsdagen kom också beskedet att den ryske utrikesministern Sergej Lavrov reser till Nordkorea.
Lavrovs besök, som inleds på torsdag, syftar till att diskutera diktaturens kärnenergiprogram, hur länderna kan samarbeta och andra viktiga världsproblem, rapporterar Reuters med hänvisning till det ryska utrikesdepartementet.
Bakgrund: Upptinade och försämrade relationer
Under våren 2018 har relationen mellan diktaturen Nordkorea och västvärlden i hög grad tinat upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.
Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska nationerna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkoreas huvudstad Pyongyang och träffade Kim Jong-Un, vilket sågs som en förberedelse för ett toppmöte mellan Kim och USA:s president Donald Trump.
Nordkorea uppgav i slutet av maj att man, som utlovat, förstört sin anläggning för kärnvapentester i Punggye-ri. Ett annat tecken på god vilja var frisläppandet av tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea. Planer på ett toppmöte i Singapore mellan Kim och USA:s president Donald Trump den 12 juni tog form.
Nyligen kom dock en plötslig vändning. Nordkorea ställde in ett planerat möte på hög nivå med Sydkorea. Regimen sade sig även behöva ompröva toppmötet i juni om USA insisterar på att Nordkorea ger upp sitt kärnprogram och beskrev USA:s signaler som ”okunniga och korkade”. Ledningen i Pyongyang var också upprörd över USA:s och Sydkoreas militärövningar.
I ett brev till Kim den 24 maj ställde Trump in toppmötet med hänvisning till ”den enorma ilska och er öppet fientliga inställning” men han förklarade sig vara villig att ses om Kim ”ändrar sig”. Huruvida det skett, om träffen kommer att äga rum eller inte, är oklart.