Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär eldupphöret mellan Israel och Hamas? Hör SVT:s USA-korrespondent förklara. Foto: SVT

Vita huset: Så övertygades Israel och Hamas att gå med på frisläppandet av gisslan och tillfälligt eldupphör

Uppdaterad
Publicerad

Israel och Hamas tycks ha gått med på tillfälligt eldupphör och att släppa ett stort antal gisslantagna människor. Över en månads intensiv diplomati med topphemliga förhandlingar och mängder av orosmoln. Så här berättar en Vita huset-källa för SVT:s korrespondent om hur det hela gick till.

Meddelandet kom bara dagar efter attacken mot Israel där Hamas dödade 1 200 israeler och tog omkring 240 personer som gisslan. Företrädare för Qatar hörde av sig för att inleda gisslanförhandlingar och ber samtidigt om att få etablera en hemlig cell med personer för att i det fördolda förhandla med Hamas. Varken USA eller Israel talar direkt med Hamas och därför agerar Qatar mellanhand.

Joe Biden reser till Israel den 18 oktober och träffar Benjamin Netanyahu under ett möte som uppges handla om USA:s stöd till Israel, och för att diskutera humanitär hjälp till Gaza. Men fokus ligger på frågan om att få gisslan frisläppta.

Krig mellan Israel och Hamas

På mötet gör Biden det klart för Netanyahu att frågan om humanitär hjälp till Gaza är direkt sammankopplad med frisläppandet av gisslan.

Flera bakslag

Två amerikaner som hållits som gisslan släpps, den 23 oktober, efter intensiva förhandlingar i den hemliga Qatar-gruppen, vilket också blir en modell för en större uppgörelse.

Under samtal mellan Joe Biden och Qatars premiärminister kräver Biden att Hamas ska släppa alla kvinnor och barn samt ge bevis på att de var vid liv. Efter flera förhandlingar i början av november agerar Hamas till sist och ger USA bevis på att man håller 50 kvinnor och barn gisslan.

Med de nya bevisen godkänner Israels krigskabinett ett utkast till överenskommelse som tagits fram de senaste veckorna av USA och Israel.

Men kommunikationen med Hamas bryts plötsligt den 15 november. Qatar uppger att de inte längre får meddelanden från terrororganisationen. Radiotystnaden varar i dagar.

”Lämnar inget åt slumpen”

Några dagar senare återupptas kommunikationen och uppgörelsen klarnar. Den hemliga Qatar-gruppen träffas fysiskt för att gå igenom detaljerna. “Vi ville inte lämna någonting åt slumpen”, säger källan.

Den 20 november fortsätter parterna att diskutera uppgörelsens detaljer för att sedan presentera det för Israels parlament som godkänner det.

Överenskommelsen i korthet:

  • Hamas ska släppa alla kvinnor och barn i gisslan, minst 50 stycken.
  • Israel ska släppa tre fängslade palestinier fria för varje israel som släpps, alltså uppemot 150 palestinier i det fall Hamas släpper 50 israeler.
  • Israel ska upphöra med strider i Gaza under 4-5 dagar.
  • Hamas får ytterligare en dags eldupphör för var tionde gisslan som släpps efter det.
  • Den tillfälliga vapenvilan väntas starta omkring 24 timmar efter att samtliga parter godkänt den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet