Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har under flera månader hotat med att inleda ett militärt angrepp mot de kurdiska styrkorna i norra Syrien. Foto: Delil Souleiman/AFP, Presidential Press Service/AP/Pool/TT

Vita huset: Turkiet går snart in i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kommer snart gå in i norra Syrien, enligt Vita huset. Uttalandet från USA kom sent på söndagen efter ett telefonsamtal mellan USA:s president Trump och Turkiets president Erdogan. Kurdiskledda SDF reagerar med besvikelse på USA:s besked.

Under flera månader har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotat med att inleda en militär offensiv mot de kurdiska styrkorna i norra Syrien, och tidigare under helgen uppgav han att en militärinsats nu är nära, skriver nyhetsbyrån AP.

Området som Erdogan syftar på ligger öster om floden Eufrat och kontrolleras av den USA-stödda SDF-milisen, som i sin tur leds av den kurdiska YPG-milisen. Turkiet betraktar YPG som en terrorgrupp med nära band till den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.

De kurdiska styrkorna bar den USA-ledda kampanjen i Syrien mot terrorgruppen Islamiska staten, IS. USA har varnat för att en turkisk offensiv i norra Syrien skulle skicka en orolig signal till amerikanska allierade.

”Vi är fast beslutna att säkra vårt lands existens och säkerhet genom att rensa denna region på terrorister”, skriver den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu på Twitter efter Vita husets besked.

Linde: ”Ser allvarligt på utvecklingen”

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är orolig för konsekvenserna av en turkisk offensiv.

”Vi ser mycket allvarligt på utvecklingen i nordöstra Syrien och USA:s besked om att tillåta en eventuell turkisk militär operation. Efter mer än åtta års konflikt behöver Syrien och regionen fred, inte en ny konflikt. Ett militärt agerande riskerar att få enorma konsekvenser och leda till ytterligare lidande”, skriver Linde i ett mejl till TT.

Linde skriver att Sverige är i nära kontakt med kurdiska myndigheter i området och med hjälporganisationer.

”USA viker ner sig”

SVT:s reporter Tomas Thorén, på plats i Istanbul, säger att beskedet från Vita huset innebär att USA viker ner sig för Turkiets påtryckningar.

– Nu signalerar man alltså att man kommer att tillåta att Turkiet går in med sin militära kraft, de är naturligtvis militärt överlägsna mot de kurdiska styrkorna, säger Tomas Thorén.

Thorén menar att allting tyder på att vi har en nära offensiv mot nordöstra Syrien att vänta.

Varför är det här området så viktigt för Turkiet?

– Turkiet ser den här gruppen, de kurdiska styrkorna, som en terroristgrupp med nära koppling till den kurdiska separatisrörelsen YPG och i praktiken har det här området då blivit ett område som har styrts av de här kurdiska styrkorna och Turkiet har varit tydliga med att man inte kan tolerera det, säger han.

USA inte längre i närområdet

Amerikanska trupper ”kommer inte stödja eller bli involverade i operationen” och ”kommer inte längre vara i närområdet” i norra Syrien, säger Vita husets pressekreterare Stephanie Grisham.

Under måndagen, några timmar efter Vita husets uttalande, kom besked från kurdiskledda SDF i Syrien att amerikanska trupper har börjat dra sig tillbaka från områden längs med den turkiska gränsen i Syrien, rapporterar AP och Reuters.

”De amerikanska styrkorna fullgör inte sina åtaganden och har dragit tillbaka sina styrkor från områdena längs gränsen till Turkiet, och Turkiet förbereder sig nu för en invasion i norra och östra Syrien”, skriver SDF i ett uttalande.

Också Erdogan säger att de amerikanska trupperna drar sig tillbaka, skriver Reuters.

– Vi kan komma vilken natt som helst, utan förvarning, säger den turkiske presidenten i ett tv-sänt uttalande.

– Det är fullständigt uteslutet att vi skulle fortsätta tolerera hoten från dessa terrorgrupper, tillägger han, med syfte på den kurdiska milisen.

Vita husets pressekreterare Stephanie Grisham meddelade sent på söndagen att Turkiet kommer snart att gå in i norra Syrien. Foto: Evan Vucci/AP Photo/TT

I december förra året meddelade Trump att han kommer att dra tillbaka de amerikanska trupper som finns i Syrien. Då möttes han av bred kritik för att ha övergett kurdiska allierade till det turkiska anfallet.

Det ledde till protest från den dåvarande amerikanska försvarsministern Jim Mattis och en samordnad insats av den dåvarande nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton, för att försöka skydda kurderna, skriver AP.

Kriget i Syrien

  • I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig.
  • Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen. När Ryssland gick in militärt i Syrien 2015 vände det kriget till Bashar al-Assads fördel.
  • Sedan kriget bröt ut har miljontals människor tvingats lämna sina hem. Många har behövt fly mer än en gång och över 370 000 människor har dödats. Otaliga försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.