Enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN) snusade 10 procent av svenskarna vitt snus minst en gång i månaden 2023. De senaste åren har användningen ökat i rekordfart och det syns en stor uppgång särskilt bland unga.
Det vita snuset marknadsförs ofta som tobaksfritt, därför är det inte alla som vet att nikotinet i det vita snuset faktiskt utvinns från tobaksplantor.
Tjänar runt 20 kronor per dag
I P3 Nyheters dokumentär ”Det vita snuset” spåras snuset i snusmärkena Zyn och Velo till tobaksfält i delstaten Gujarat som ligger i nordvästra Indien där tobaksarbetarna lever i extrem fattigdom. En av personerna som P3 Nyheter träffar berättar att han och hans två barn bara har råd med en måltid om dagen, trots att han arbetar heltid.
– Alla var dagavlönade och tjänade runt 20 kronor om dagen. Det motsvarar inte ens häften av den lagstadgade minimilönen i delstaten, säger Matilda Skarehag, en av reportrarna som gjort granskningen.
Enligt både Zyns tillverkare Swedish Match och Velos tillverkare British American Tobacco Sweden (BAT Sweden) ska arbetare bära skyddsutrusning. Båda använder sig av niktotinleverantören Nisol som har avtal för att garantera att riktlinjer kring skyddsutrustning och korrekta löner betalas ut till tobaksarbetarna.
Riskerar nikotinförgiftning
Men när P3 Nyheter besöker tobaksfälten arbetade alla på fälten helt utan skyddsutrustning.
– Men den är jätteviktig. När man arbetar med tobak riskerar man att drabbas av både nikotinförgiftning och kroniska lungsjukdomar, säger Matilda Skarehag.
Nisol uppger att de genomför regelbundna kontroller på fälten och kan inte svara på varför riktlinjerna inte har följts. Både Swedish Match och BAT Sweden uppger att de kommer följa upp uppgifterna som framkommit i P3 Nyheters granskning.
Bolagens svar till P3 Nyheter
Swedish Match säger i en intervju med P3 Nyheter att de ska följa upp och se över varför deras leverantör brutit mot deras krav, och om de inte förbättrar sig säger företaget att de kommer leta efter en ny leverantör.
Velos ägare British American Tobacco Sweden har svarat i ett mejl att de inte känner till missförhållandena kring lön och skyddsutrustning i Indien, men att de tar uppgifterna på största allvar och har inlett en granskning efter P3 Nyheters avslöjande
Nikotinleverantör Nisol skriver i en kommentar till P3 Nyheter att de erbjuder gratis skyddsutrustning och utbildning för bönderna. De har avtal för att garantera att riktlinjer kring skyddsutrustning och korrekta löner betalas ut till tobaksarbetarna. Nisol gör även regelbundna kontroller ute på tobaksplantagen. Varför riktlinjerna inte följs hos bönderna som P3 Nyheter har besökt kan inte Nisol svara på.