Den 6 juli i år greps den svenska människorättsaktivisten Ali Gharavi och tio andra i samband med ett människorättsmöte som hölls i Turkiet. Ali Gheravi är en av de sex som ännu hålls kvar i häktet. Enligt Amnesty Sverige ska de utredas för medlemskap i en ”väpnad terrororganisation”.
Regeringens uppmaning: Klargör skyndsamt
Från svenskt håll har det varit tyst kring gripandet fram tills nu, knappt två veckor senare. Regeringen uppmanar Turkiet att skyndsamt klargöra grunderna för anklagelserna mot svensken.
”Regeringen ser mycket allvarligt på gripandet av den svenske människorättsaktivisten Ali Gharavi och den fortsatta häktningen av honom. Vi arbetar mycket intensivt med att skapa klarhet kring gripandet och är tydliga med våra förväntningar på Turkiet”, skriver utrikesminister Margot Wallström i ett uttalande till TT.
LÄS MER: Amnestychef och svensk inför rätta i Turkiet
Regeringen gör ”vad de kan”
Wallström är inte ensam om att kommentera gripandet. Annika Söder, kabinettssekreterare på utrikesdepartementet, säger att den turkiska myndigheter inte har anledning att agera som de gjort kring gripandet.
”Vi anser att det är väldigt, väldigt allvarligt det som han råkat ut för. Det finns inte någon som helst anledning för turkiska myndigheter att agera på detta sätt. Vi fortsätter ha kontakt med turkiska företrädare, Amnesty och Ali Gharavis familj.”
Enligt Söder gör regeringen vad de kan för att få Gharavi frikänd och att de samarbetar med Tyskland.
LÄS MER: Fyra aktivister släppta – svensk kvarhålls
Anhöriga chockerade och rädda
I går uttalade sig svenskens Laressa Dickey till TT. Hon berättade bland annat att hon inte fått tala med sin man sedan gripandet. Dickey och andra anhöriga vill att Gharavi genast släpps fri.
– Det här är så galet, overkligt och rättsvidrigt. Vi vet ingenting, inte när han ställs inför rätta, eller hur lång tid det här kommer ta. Det är både läskigt och frustrerande, säger hon.