• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Vi måste testa, spåra, isolera och behandla”, säger Matshidiso Moeti, WHO:s regionala chef för Afrika. Foto: Salvatore Di Nolfi/TT

WHO: 190 000 kan dö av covid-19 i Afrika

Uppdaterad
Publicerad

Under coronapandemins första år kan upp till 190 000 människor dö av covid-19 i Afrika. Det slår Världshälsoorganisationen WHO fast i en ny rapport. Människor som annars skulle kunna räddas kan där råka illa ut på grund av bland annat långa avstånd och få IVA-platser.

WHO har undersökt hur Afrika ska kunna klara coronapandemin. De har tittat närmare på 47 länder och tagit fram en uppskattning på vad som händer om inte viruset kan kontrolleras.

Befolkningen bra rustad

Totalt beräknas 29-44 miljoner människor smittas av coronaviruset i Afrika under det första året. Av dem kan uppemot 190 000 människor dö, enligt beräkningarna. Och det trots att befolkningen generellt egentligen är ganska bra rustad för den här typen av pandemi, konstaterar WHO. Befolkning är yngre än i flera andra delar av världen. Och de är sedan tidigare vana vid att hantera allvarliga sjukdomar som till exempel tuberkulos.

Coronapandemin

Smittspridningen går däremot långsammare i Afrika än i flera andra delar av världen. Och därför utgår WHO från att viruset kan fortsätta spridas under flera år.

– Covid-19 kan bli en återkommande företeelse i våra liv under flera år om inte proaktiva satsningar görs av regeringarna. Vi måste testa, spåra, isolera och behandla, säger Matshidiso Moeti, WHO:s regionala chef för Afrika.

Väldigt få IVA-platser

Precis som i andra delar av världen är den stora risken i Afrika att vårdplatserna inte ser ut att räcka till. Enligt WHO:s undersökning finns det i snitt bara 9 IVA-platser per en miljon invånare i de afrikanska länderna. Dessutom är avstånden långa och det är inte säkert att människor hinner få vård i tid. Personer som skulle kunna klara sig riskerar då få ett allvarligare sjukdomsförlopp, konstaterar WHO.

Länderna rekommenderas utöka vårdplatserna och fortsätta satsa på preventiva åtgärder likt de vi ser i många andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet