Snart tre år efter epidemin. Maria de Fatima sitter till höger om sin som, Joaquim, som drabbades av microcefali på grund av zikaviruset. Han tränas här av terapeuten Catarina Aquino. Foto: TT/Eraldo Peres

WHO förbereder sig inför nya utbrott av zikaviruset

Publicerad

Den snabba och kraftiga spridningen av zikaviruset för tre år sedan kom plötsligt och överraskande. Viruset som tidigare var känt för att ge en mild infektion, misstänks ligga bakom att över tre tusen barn föddes med microcefali, ett onormalt litet huvud. WHO förbereder sig nu inför ett nytt utbrott.

För snart tre år sedan började vi kunna se bilder från norra Brasilien på barn som fötts med onormalt små huvuden.

De tusentals barn som drabbats har olika svåra hjärnskador, med både fysiska och mentala funktionshinder. Det har även visat sig att barn som har ett normalt utseende i vissa fall har också har funktionshinder som kan kopplas till utbrottet av zikavirus.

Zikavirus

Många problem kvarstår

Trots att spridningen av viruset nu är nere på en väldigt låg nivå är situationen oroande enligt WHO.

Något vaccin eller någon behandling för gravida kvinnor finns inte. Det finns inte ens några bra tester för att kunna se vem som är smittad och inte.

– Att vi saknar tester är ett stort problem när vi ska spåra smittan, förklarar Eve Lackritz.

Hon är chef för världshälsoorganisationen WHO:s zikateam i Genève. Hon leder flera forskningsprojekt. Bland annat om hur viruset påverkar graviditeter och vilket stöd som drabbade familjer kan behöva.

– Vi vet att barn fötts med normalt utseende, men som ändå visar sig ha funktionshinder, säger hon.

Uppmärksamma myggor

Eve Lackritz säger att spridningen av zikaviruset verkligen blev en väckarklocka för att myggor kan komma att orsaka fler allvarliga epidemier. Hon nämner gula febern, denguefeber och chikungunya som alla sprids av liknande myggor.

– Hur ska vi kunna kontrollera myggen som sprider smittan? Vi har så många frågor kvar, konstaterar hon.

I norra Brasilien började antalet fall sjunka kraftigt efter 2015, helt enkelt för att de som smittats blivit immuna efteråt och att det inte fanns tillräckligt många personer som viruset kunde fortsätta att spridas till.

– Viruset föll på eget grepp, kan man säga.

Men enligt Eve Lackritz är det svårt att säga hur länga immuniteten på befolkningsnivå stannar kvar eftersom nya barn föds som inte har det skyddet och människor flyttar.

Varför Brasilien drabbades

Det finns flera olika teorier om varför just norra Brasilien kom att drabbas så hårt. Området har nu den högsta koncentrationen i världen av barn med microcefali.

Vissa hävdar att tidigare smitta av Denguefeber eller att man bor nära boskapen spelat in. Att det är flera faktorer som samverkat. Vissa har pekat på att många i området inte vaccinerats mot Gula febern.

Eve Lackritz anser däremot att utbrottet går att förklara med redan kända, demografiska faktorer.

– Det var ett nytt virus som befolkningen saknade skydd mot, det fanns gott om de smittspridande myggor som dessutom visade sig överleva väldigt bra i städer.

Att området dessutom är tättbefolkat med en ung befolkning och en hög grad av graviditeter var också viktigt.

– Om befolkningen varit mindre och det varit ett lägre antal graviditeter och födslar hade vi kanske inte kunnat upptäcka mönstret, förklarar hon.

Nytt utbrott

Om det sker ett nytt utbrott behöver det däremot inte bli norra Brasilien som drabbas igen. Viruset har spridit sig till flera andra delar av världen, där det sprids och även orsakar fosterskador, men på en mycket lägre nivå. Därför jobbar WHO väldigt brett med frågan.

– Vi måste vara förberedda för framtida utbrott, vi måste vara förberedda för ett antal möjliga scenarier.

WHO avråder fortfarande gravida kvinnor från att resa till områden där zikaviruset sprids. Förutom genom myggor sprids viruset även genom blod och sperma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet