Sena sommarkvällar får sällan avnjutas ifred. Förr eller senare brukar myggorna dyka upp. När myggorna biter oss sprutar de in saliv för att förhindra att blodet koagulerar, så att de kan sörpla på oavbrutet.
Att myggornas saliv påverkar vårt immunförsvar är ingenting nytt. Det märks på det kliande och irriterande området som blir runt bettet. Men i studier på möss har man sett att mössen blir sjukare om de smittas av virus via en mygga än om de smittas via en nålinjektion.
Lät myggor bita möss med stamceller
Forskare från Baylor College of Medicine i USA ville undersöka salivens påverkan på vårt immunförsvar närmre. De valde därför att inte bara studera vanliga möss, utan möss som fått mänskliga stam- och immunförsvarsceller. För att helt enkelt bli mer lika oss människor.
På så sätt få till ett experiment som ligger närmare det man egentligen vill studera, nämligen människans immunförsvar, inte musens, säger Jenny Hesson, forskare vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet.
Forskarna lät sedan mössen bli bitna av myggor som inte bar på smitta, för att se hur saliven egentligen påverkar immunförsvaret. Efter sex timmar kunde de se att immunförsvaret var inställt på att bekämpa de främmande ämnen som kommit in i kroppen.
Men efter sju dagar såg de någonting förvånande. Immunförsvaret visade tecken på att snarare välkomna en virusattack än att driva ut det.
– Forskarna visar på en mer långtgående och komplex påverkan än man förstått tidigare. Arten de tittat på är ökänd för att sprida en rad smittämnen som gula febern, dengue och zika, säger Anders Lindström, medicinsk entomolog vid SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.
Skulle kunna utveckla nya vaccin
Att förstå hur myggors saliv påverkar mänskliga immunceller, även om de placerats i möss, är ett steg på vägen till att förstå vilka komponenter i myggans saliv som underlättar smittspridningen.
När man förstår vilka komponenter som påverkar immunförsvaret på det här sättet skulle man kunna utveckla vaccin som inriktar sig på dem istället för själva viruset.
– I nuläget försöker vi skapa vaccin mot enskilda virus, men det är svårt eftersom många virus är så föränderliga. Skulle vi hitta en komponent i myggans saliv som bidrar till att underlätta infekteringen av myggburna virus så skulle vi kunna försöka göra ett vaccin mot just den komponenten, säger Jenny Hesson.
Studien publicerades i PLOS Neglected Tropical Diseases.