Xi Jinping framhöll att Kinas mål fortfarande är en fredlig återförening efter principen “ett land, två system”, i vilken Taiwan skulle kunna fortsätta behålla vissa särskilda friheter i likhet med exempelvis Hongkong och Macao.
Rätt att använda våld
Samtidigt varnade den kinesiske ledaren för att landet fortfarande förbehåller sig rätten att använda våld för att stävja eventuella försök att nå självständighet.
– Vi ger inga löften om att ge upp användandet av militär kraft och förbehåller oss möjligheten att använda oss av alla nödvändiga medel, sa Xi under talet med udden riktad mot taiwanesiska separatister.
I talet, som markerade 40 år sedan Kinas skifte mot en öppnare relation med Taiwan, sa Xi bland annat att en återförening är ”oundviklig” och beskrev samtliga strävanden mot självständighet som ”en återvändsgränd”.
Han poängterade samtidigt att Peking betraktar taiwanesiska angelägenheter som en inrikesfråga och inte kommer acceptera någon form av aktivitet som förespråkar självständighet, från utländska intressen eller inhemska separatister.
Ökade spänningar
Spänningarna mellan Kina och Taiwan har ökat sedan Tsai Ing-Wen, som vägrat erkänna en överenskommelse om att det bara finns ett Kina där Taiwan ingår, valdes till president 2016.
Som svar på Xi Jinpings tal sa den taiwanesiska presidenten att man aldrig kommer acceptera lösningen “ett land, två system” och att det också var inställningen hos majoriteten av den taiwanesiska befolkningen.
– Vi uppmanar Kina att ta klivet ut på vägen mot demokrati. Bara då kan de verkligen komma att förstå det taiwanesiska folkets framhärdande och ideal, sa hon också.
I praktiken självständiga
Taiwan är i praktiken en självständig stat med egen valuta och politiskt och rättsligt system men har aldrig formellt förklarat sig självständigt från fastlandet. Kina ser Taiwan som en del av stormaktens territorium.
Ön har haft en omstridd status sedan Kinas dåvarande nationalistiska regering tog sin tillflykt dit efter den kommunistiska revolutionens maktövertagande.