Supportrar av samkönade äktenskap samlades under fredagen utanför Taiwans lagstiftande myndighet. Foto: Chiang Ying-ying / AP / TT

Taiwan godkänner homoäktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Som första land i Asien har Taiwan tillåtit samkönade äktenskap. Hundratals gayaktivister stod samlade utanför parlamentet när lagförslaget röstades igenom under fredagen.

Lagen klubbades igenom två år efter att författningsdomstolen i landet beslutat att det bryter mot grundlagen att diskriminera homosexuella från rätten att gifta sig. Parlamentet har sedan haft fram till 24 maj i år på sig att lagstifta om frågan.

Trots ett tungt fallande regn hade tusentals gayaktivister samlats utanför parlamentet i Taipei. När beskedet slutligen kom, på de homosexuellas dag dessutom, kramade flera om varandra med tårar i ögonen och aktivister ropade:

– Asiens första!

– Bra jobbat, Taiwan!

Förlorade folkomröstning

I november förra året genomfördes en folkomröstning i frågan, efter påtryckningar från de konservativa partierna. Omröstningen blev ett stort nederlag för aktivistgrupperna. En majoritet röstade för att äktenskap endast skulle få ingås mellan man och kvinna och president Tsai Ing-wen som lovat att införa samkönade äktenskap anklagades av aktivister för att svika sitt vallöfte.

”Exklusiva permanenta”

Omröstningen till trots stod domstolens beslut fast och tre förslag i frågan låg på bordet inför fredagens omröstning.

Det mest liberala av dem skulle ha inneburit att homosexuella förutom att ingå äktenskap dessutom skulle få möjlighet att adoptera barn.

Förslaget som slutligen röstades igenom innebär att homosexuella får ingå ”exklusiva permanenta” partnerskap och ansöka om att registrera sig som gifta.

”Vi har tagit ett stort steg mot verklig jämställdhet och har gjort Taiwan till ett bättre land”, twittrade president Tsai Ing-Wen.

Presidentens twittertext följdes av en emoji som föreställde en regnbågsflagga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.