Jag tror att många inom det kinesiska flygvapnet har sett “Top Gun”, den amerikanska filmen från 1987. Och jag tror att de gillar den.
2014 gjorde en kinesisk pilot samma flygstunt som huvudpersonen i “Top Gun” gör i början av filmen. Ett kinesiskt jaktflygplan lade sig bredvid ett amerikanskt spaningsflygplan, med vingspetsarna helt nära, för att sedan vända sig, som man vänder en pannkaka. Det kinesiska planet lade sig alltså vid en tidpunkt rakt ovanför det amerikanska, fast uppochner. Den amerikanska tidskriften Foreign Policy kallade det “en tydlig markering av kinesiskt missnöje med amerikansk övervakning nära Kinas kust”.
President Xi Jinping har reformerat Kinas armé, Befrielsearmén. Han gjorde det för att han kunde, innan honom hade Kinas ledare för dålig förankring i armén och hade ingen chans mot arméns mäktiga nätverk och intressen. Men under Xi har organisationen blivit mer centralstyrd och övningar och militära operationer har moderniserats.
Militären inblandad i utrikespolitiken
Den kaxiga konfrontationen 2014 var en liten föraning om vad som komma skulle. Varje år gör amerikanska försvarsdepartementet Pentagon en rapport till amerikanska kongressen om Kinas militära utveckling, och i årets rapport skriver man att Kinas ledare är allt mer villiga att konfrontera USA och andra länder på områden där intressena skiljer sig åt. Det märks till exempel i militärövningar nära Taiwan och provskjutningar av vad som verkar vara världens mest avancerade hypersoniska robotar.
Dessutom deltar den kinesiska militären i humanitära insatser, fredsbevarande insatser, man eskorterar fartyg i internationella vatten och evakuerar kinesiska medborgare. Nu ska Befrielsearmén kunna försvara Kinas intressen utomlands. Militären har blivit allt mer inblandad i utrikespolitiken, samtidigt som utrikespolitiken har blivit allt mer stridbar och agressiv.
Befrielsearmén håller högre profil, och varken döljer sin styrka eller bidar sin tid.
”Ett sätt för ledarna att dölja svaghet”
Flygvapnet har till och med fått sin egen Top Gun-film. Den kom 2017 och heter “Sky Hunter”. Precis som den amerikanska Top Gun producerades den i samarbete med försvaret.
Den tidigare ledaren Deng Xiaoping sa vid flera tillfällen att Kina ska “dölja sin styrka och bida sin tid”. Kina skulle inte dra till sig uppmärksamhet, och utvecklas i fred. Det är en variant av ett citat av Sun Zi, en berömd ledarskapscoach från 500-talet före Kristus, som också var den som sa att man ska hålla sina vänner nära och sina fiender närmare.
Sun Zi uttryckte det såhär: Uppträd som att du är svag när du är stark och stark när du är svag.
Sedan Deng Xiaopings tid har EU, Nato och USA med varierande ordval pekat ut Kina som företrädare för ett konkurrerande system. I den kontexten kan man tänka sig att den aggressiva stilen och militärens högre profil är ett sätt för Kinas ledare att dölja svaghet.
Men det finns förstås flera citat från Sun Zi. Som detta: En god befälhavare tar initiativet, och behåller det.