• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Yttrandefriheten måste erövras varje dag

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

I dag är det exakt 15 år sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak greps. Han sitter fortfarande fängslad trots att han aldrig ställts inför rätta.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Ingen vet var han befinner sig. Den eritreanska regeringen vägrar att uppge var han hålls fängslad.

Dawit Isaak är inte ensam. Runt om i världen sitter minst 200–250 journalister fängslade. Det gemensamma för de allra flesta av dem är att makthavarna i deras hemländer vill tysta dem. De ska hindras från att utföra sitt uppdrag, att granska makten.

Dawit Isaak i fängelse

Grund för demokratin

I Sverige har vi haft yttrande- och tryckfrihet i 250 år. Denna medborgerliga frihet är grundläggande för demokratin. Genom yttrande- och tryckfriheten ska politiska beslut och löften kunna granskas, nagelfaras och ifrågasättas. Därmed förhindras maktmissbruk och korruption.

Tanken är att den offentliga makten därmed både blir mer transparent och mer effektiv. Men det finns också djupare värden.  Utan yttrande- och tryckfrihet ligger vägen mot diktatur och förtryck öppen.

Ändå funderar alla svenskar knappast över yttrande- och tryckfriheten eller över meddelarfrihet och källskydd. Vi tar alla dessa rättigheter för givna. Ofta omedvetna om att de är en förutsättning för demokratin.

Allt mer hemligt

Samtidigt pågår en oroväckande utveckling även i Sverige. Politiker och tjänstemän har i alla tider försökt hemlighålla sådant som uppfattas som kontroversiellt. Ofta sådant där de själva gjort fel eller kan anklagas för det. Allt fler uppgifter i Sverige som tidigare varit öppna är numera hemliga.

Världens första tryckfrihetsförordning antogs i Sverige i december 1766. Den har ändrats flera gånger sedan dess, men andemeningen har hela tiden varit allt är fritt att publicera som inte uttryckligen är förbjudet. Det europeiska synsättet har satt denna tradition under press. Det som inte är tillåtet är förbjudet.

Terrorattentat runt om i världen har samtidigt bidragit till att polisen och andra myndigheter fått kraftigt utökade möjligheter till elektronisk övervakning. Säkerhetsaspekten har också gjort det svårare för väljarna att möta sina folkvalda. Säkerheten har skärpts kraftigt runt offentliga institutioner som riksdag och regering. Vid politiska evenemang är säkerheten rigorös.

Erövras varje dag

Även om vi tar öppenhet och det fria samhället för givet är det inte så. Både yttrandefrihet och demokrati måste erövras varje dag.

Några dagar innan Dawit Isaak greps 2001 drog eritreanska myndigheter in publiceringstillstånden och stängde åtta oberoende tidningar. Dawit Isaak och flera andra ledande journalister greps. Sedan dess finns inga oberoende medier i Eritrea.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Dawit Isaak i fängelse

Mer i ämnet