Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besöker USA. Foto: SVT / TT

Zelenskyj besöker USA under onsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lämnar Ukraina för första gången sedan den ryska invasionen för att träffa USA:s president Joe Biden i Washington DC under onsdagen.

Besöket kommer att ”understryka USA:s stadiga åtagande att stödja Ukraina så länge det behövs”, säger taleskvinnan Karine Jean-Pierre i ett skriftligt uttalande från Vita huset.

Det har gått 300 dagar sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022. Sedan dess har president Zelenskyj inte lämnat landet. 

Vita huset och Zelenskyj själv bekräftar dock på onsdagsmorgonen svensk tid att den ukrainske presidenten besöker USA under dagen. Zelenskyj ska träffa Biden och tala i den amerikanska kongressen.

Kriget i Ukraina

Biden och Zelenskyj kommer att diskutera de vapen och den utbildning som USA och andra allierade förser Ukraina med, men även sanktioner och andra påtryckningsmedel mot Ryssland. Även ekonomiskt och humanitärt stöd till Ukraina ska tas upp, enligt Vita huset.

Däremot kommer Zelenskyj inte pressas att inleda samtal med Putin, enligt Vita huset.

Sammanfaller med nytt stödpaket

Besöket sammanfaller även med ett stödpaket till Ukraina som den amerikanska kongressen ska klubba. Paketet ska innehålla Patriot-missiler och vara värt 44,9 miljarder dollar, motsvarande drygt 450 miljarder kronor.

Patriot ses som avgörande för att hjälpa Kiev att avvärja de ryska attackerna mot ukrainsk infrastruktur.

Beslutet att förse Ukraina med Patriot har fattats trots de överhängande hoten från Moskva om att det ses som en provokation och att rysk militär kommer att se vapensystemet som en legitim måltavla.

Det är ännu inte klart när Patriot kan levereras till krigets frontlinjer, eftersom de ukrainska soldaterna måste genomgå en utbildning för att kunna hantera det högteknologiska vapensystemet. Utbildningen kan ta flera veckor och förväntas genomföras i Tyskland. Även tidigare har all utbildning från amerikanskt håll ägt rum på olika platser i Europa.

”En stark signal”

Besöket skickar ”en stark signal om enighet och beslutsamhet från Vita huset, från Washington, från den fria världen, från alla länder som stödjer Ukraina”, säger en Vita huset-tjänsteman.

Besöket äger också rum samma dag som Rysslands president Vladimir Putin ska träffa landets högsta militära ledare för att lägga upp sina militära planer för 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet