Under torsdagen levererade USA:s vicepresident JD Vance ett tal som skakade om Europas ledare och omformulerade den långa syskonrelationen mellan EU och USA. Tidigare varnade USA:s försvarsminister Pete Hegseth Europas ledare att inte ta USA:s stöd för givet.
Den allt kyligare tonen från USA har väckt frågan om ett självständigare Europa.
– Tiden är inne för att skapa en europeisk armé, upprepade Zelenskyj under sitt tal på säkerhetskonferensen i München.
Precis som Hegseth varnade han sina europeiska motparter för USA:s sviktande stöd.
– Just nu håller Ukraina tillbaka Rysslands armé. Vi kan inte bortse från möjligheten att USA säger nej till Europa, säger han i det direktsända talet.
Återkommande fråga
Men frågan om en gemensam europeisk styrka lyftes redan på 1950-talet och har sedan dess presenterats av ett flertal europeiska ledare.
Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands tidigare förbundskansler är båda förespråkare för idén.
– De dagar då vi villkorslöst kunde förlita oss på andra är förbi, sa Angela Merkel i ett tal till nationen redan 2018 enligt New York Times.
Både den nuvarande ordförande i EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, och den tidigare, Jean-Claude Juncker, har vid flera tillfällen förespråkat en framtida gemensam armé.
Frågan dök även upp i SVT:s valkompass för EU-valet 2024. Inget av de svenska partierna uttryckte stöd för idén om en gemensam militär styrka men ett flertal var positiva till ett utökat säkerhetspolitiskt samarbete bland EU-länderna.
Ökat stöd efter Rysslands invasion
Enligt en undersökning från det globala opinionsundersökningsföretaget Yougov ökade stödet för idén runt om i Europa efter Rysslands fullskaliga invasion 2022.
I Sverige ökade andelen positiva från 39 procent 2021 och året efter låg stödet på 48 procent.
Stödet ökade även bland annat i Finland, Danmark, Litauen, Spanien, Nederländerna, Tyskland och Frankrike. Samtidigt minskade stödet i Rumänien, Ungern och Grekland.
Mindre försvarssamarbeten existerar
Trots att det idag inte finns någon gemensam armé i Europa så existerar ett flertal försvarssamarbeten mellan länderna, bland andra Joint Expeditionary Force (JEF) och Eurokåren.