Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zelenskyj: Europa behöver gemensam militär styrka Foto: RONALD WITTEK

Zelenskyj: Europa måste forma en gemensam militär styrka

Publicerad

Med ett allt osäkrare säkerhetsläge i Europa och en vacklande relation till USA har frågan om en gemensam militär styrka i Europa återigen kommit upp på bordet.

Den här gången var det Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som lyfte frågan unders sitt tal på säkerhetskonferensen i München.

– Tiden är inne för att skapa en europeisk armé, säger Zelenskyj och upprepar budskapet flera gånger under talets gång.

Under torsdagen levererade USA:s vicepresident JD Vance ett tal som skakade om Europas ledare och omformulerade den långa syskonrelationen mellan EU och USA. Tidigare varnade USA:s försvarsminister Pete Hegseth Europas ledare att inte ta USA:s stöd för givet.

Den allt kyligare tonen från USA har väckt frågan om ett självständigare Europa.

Kriget i Ukraina

– Tiden är inne för att skapa en europeisk armé, upprepade Zelenskyj under sitt tal på säkerhetskonferensen i München.

Precis som Hegseth varnade han sina europeiska motparter för USA:s sviktande stöd.

– Just nu håller Ukraina tillbaka Rysslands armé. Vi kan inte bortse från möjligheten att USA säger nej till Europa, säger han i det direktsända talet.

Återkommande fråga

Men frågan om en gemensam europeisk styrka lyftes redan på 1950-talet och har sedan dess presenterats av ett flertal europeiska ledare.

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands tidigare förbundskansler är båda förespråkare för idén.

– De dagar då vi villkorslöst kunde förlita oss på andra är förbi, sa Angela Merkel i ett tal till nationen redan 2018 enligt New York Times.

Både den nuvarande ordförande i EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, och den tidigare, Jean-Claude Juncker, har vid flera tillfällen förespråkat en framtida gemensam armé.

Frågan dök även upp i SVT:s valkompass för EU-valet 2024. Inget av de svenska partierna uttryckte stöd för idén om en gemensam militär styrka men ett flertal var positiva till ett utökat säkerhetspolitiskt samarbete bland EU-länderna.

Ökat stöd efter Rysslands invasion

Enligt en undersökning från det globala opinionsundersökningsföretaget Yougov ökade stödet för idén runt om i Europa efter Rysslands fullskaliga invasion 2022.

I Sverige ökade andelen positiva från 39 procent 2021 och året efter låg stödet på 48 procent.

Stödet ökade även bland annat i Finland, Danmark, Litauen, Spanien, Nederländerna, Tyskland och Frankrike. Samtidigt minskade stödet i Rumänien, Ungern och Grekland.

Mindre försvarssamarbeten existerar

Trots att det idag inte finns någon gemensam armé i Europa så existerar ett flertal försvarssamarbeten mellan länderna, bland andra Joint Expeditionary Force (JEF) och Eurokåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet