Bild på Ukrainas president och SVT:s USA-korrespondent

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Fouad Youcefi varför stödet för Ukraina sviktar bland vanliga amerikanska väljare just nu. Foto: Reuters/SVT

Zelenskyj i Washington – hoppas rädda amerikanskt miljardstöd

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är just nu i Washington i ett försök att rädda det amerikanska miljardstödet till landet i kriget mot Ryssland.

– Zelenskyj kommer bönande på sina bara knän, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

USA är det land som redan gett i särklass mest stöd till Ukraina, 110 miljarder dollar hittills. Men stödet ifrågasätts nu allt mer, i synnerhet av republikanerna i kongressen som blockerar president Joe Bidens senaste förslag till stödpaket för Ukraina

Många möten

Under tisdagen ska Zelenskyj först träffa alla senatorer i kongressen. Därefter går han över till representanthuset för möten med både minoritetsledaren Hakeem Jeffries från Demokraterna och den republikanske talmannen Mike Johnson.

Kriget i Ukraina

Klockan 20.15 svensk tid ska han träffa president Joe Biden i Vita huset, men allra viktigast är kanske mötet med Johnson. Det är nämligen talmannen som avgör när stödpaketet släpps fram för omröstning i representanthuset.  

Republikanerna kräver, för att godkänna stödpaketet, att muren mot Mexiko fortsätter byggas och att asylsökande inte ska tillåtas vänta i USA medan deras sak prövas. 

– Zelenskyj kommer bönande på sina bara knän. Han vill åka härifrån med ett miljardpaket och löften om nya pengar och vapen, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi i Morgonstudion. 

Framgång tveksam

Redan på måndagskvällen svensk tid talade Zelenskyj inför högt uppsatta militärer och uttryckte då förhoppningar om att Ukraina kan räkna med fortsatt militärt stöd från USA. Han gjorde också en poäng av splittringen bland amerikanska politiker. 

– Om det är någon som blir inspirerad av oenigheten på Capitol Hill så är det Putin och hans närmaste klick, sade Zelenskyj. 

Men det är tveksamt om Zelenskyj kommer att nå framgång under sitt besök, det tredje sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina i februari 2022.  

– Det bästa han kan hoppas på är någon form av halvlöfte från senatorerna om att de kommer gå vidare med paketet som fastnat på grund av amerikansk inrikespolitik. Den här resan planerades med kort varsel och jag tror att han möjligtvis kommer åka hem lite besviken, säger Fouad Youcefi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet