Idag ska EU:s 27 utrikesministrar ha en videokonferens och på dagordningen står att diskutera införande av så kallade corona-obligationer som Spanien och Italien har föreslagit. Det innebär att länder ska kunna både få och låna pengar för att bekämpa de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin.
– Vi tycker inte det är en bra idé överhuvudtaget, säger utrikesminister Ann Linde.
Riskerar stora lån
Risken är att EU kommer behöver ta stora lån för att finansiera corona-obligationerna.
– EU:s budget riskerar att stiga hur högt som helst, och då måste vi höja medlemsavgifterna. Redan före corona fanns en stor strid om hur mycket medlemsländerna ska betala och många tycker att Sverige ska betala väldigt mycket mer, säger hon.
Ann Linde ser hellre att lån och bidrag till medlemsländer ska ske inom budgeten.
– Vi vill att EU har en samlad budgetprocess, och att i stället göra omprioriteringar så att det blir tillfälliga insatser som ryms inom budget, säger Ann Linde.
Brustit i solidaritet
Det finns en kritik mot hur unionen har fungerat, att man inte hjälpte Italien som blev så hårt drabbat. Håller du med om att EU har brustit i solidaritet?
– Ja, framförallt i början. Reaktionen var att man måste rädda sitt eget land. Man till och med stoppade viktig skyddsutrustning att gå genom EU. Det var sorgligt att se, men sen tog sig EU samman och införde bland annat en fond så att företag kan få stöd.
Trodde aldrig skulle hända
– Efter det här tror jag att vi kommer få en djupgående diskussion om hur EU ska fungera. Vissa saker har varit toppen, men andra saker, som gränsstängningar, det trodde vi aldrig mer skulle hända, säger Ann Linde.
Nu ska ni träffas 27 ministrar på en videokonferens – hur funkar det när ni är så många?
– Om jag är på dåligt humör, så säger jag att man kan lika gärna hyra en skådespelare – jag ska ju bara läsa upp mitt anförande. Videokonferenser är tämligen värdelösa på den här nivån.