Gunborg Hancock år 2024 och en bild av henne från år 1945.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon avslöjar den 112-åriga Gunborg Hancock sin högsta önskan och ger råd till dagens ungdomar. Foto: Michael Jansson, SVT

112-åriga Gunborg Hancock är Nordens äldsta person – har levt genom tre krig

Uppdaterad
Publicerad

Gunborg Hancock föddes i Helsingfors 1912. Hon har fått uppleva tre krig – finska inbördeskriget, vinterkriget och fortsättningskriget – under sitt långa liv. Det var just flykten från kriget som förde henne till Stockholm, men hon känner sig lika mycket svensk som finsk. SVT:s reporter träffade Gunborg i hennes hem på Lilla Essingen.

I april fyllde den finlandssvenska stockholmaren och Nordens äldsta person, Gunborg Hancock, 112 år. Till yrket är hon litograf, och hon utbildade sig till det då sällsynta kvinnoyrket vid Ateneums konstskola i Helsingfors.

Hon arbetade som litograf både i Stockholm och i Paris. Trots den försämrade synen och hörseln njuter Gunborg fortfarande av allt som är vackert. Skissar gör hon numera endast i huvudet.

Kändis på Lilla Essingen

Gunborg har bott i sitt nuvarande hem på den lilla ön Lilla Essingen i Stockholm i nästan i 70 år. Hemmet speglar Gunborgs livslånga kärlek till konsten. Hon är en av öns stora kändisar.

En av Gunborgs närmaste vänner är författaren Stig Larsson, som har ägnat Gunborg flera rader i sin bok Folk på ön.

Gunborg har även varit gäst i Larssons podcast Cyril & Stig och har dykt upp i P1 Dokumentären Rosa drömmar.

Världsläget oroar

Trots att Gunborg numera lever sitt liv inom hemmets fyra väggar, är hon fortfarande intresserad av världsläget. Det följer hon genom att både läsa dagstidningar och titta på tv.

Gunborg önskar sig egentligen bara en sak till sin nästkommande födelsedag i april 2025 då hon fyller 113 år.

I videon avslöjar Gunborg sin högsta önskan och ger råd till dagens ungdomar.

Nordens äldsta personer i början av juni 2024

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.