Nordjobbs koordinator Sarah Lindqvist intervjuas av SVT i Stockholm i mars 2025.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon svarar koordinator Sarah Lindqvist på tre frågor: vad som krävs av nordjobbare, hur svårt det är att få jobb samt vilka förmåner som kommer med jobbet. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Hundratals unga får jobb och bostad i Norden – men färre kommer till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 600–800 unga vuxna får årligen sommar- och säsongsjobb i de nordiska länderna genom Nordjobb – programmet som i år fyller 40 år och även hjälper till med att hitta bostad. I Sverige har antalet nordjobbare dock minskat markant: i dag är de färre än hälften så många som för tio år sedan.

I slutet av 2010-talet kom som mest över 200 nordjobbare till Sverige. Förra året hade antalet sjunkit till drygt 70 – alltså ungefär en tredjedel av tidigare års siffror.

Enligt Nordjobbs koordinator i Sverige, Sarah Lindqvist, beror minskningen bland annat på effekterna av coronapandemin i början av 2020-talet och förändrade intressen hos de sökande.

– En stor del av de samarbeten med arbetsgivare vi hade före pandemin var inom äldreomsorgen, och efter pandemin har vi sett att intresset bland unga att söka vårdrelaterade jobb i Sverige har minskat. Det var helt enkelt svårare att fylla de platser som vi erbjöd.

”Ungdomsarbetslösheten försvårar”

Majoriteten av de Nordjobb som erbjuds i Sverige är fortfarande inom vårdbranschen. Samtidigt säger sig Nordjobb vilja satsa mer på servicebranscher, såsom hotell- och restaurang, men konkurrensen om jobben sägs vara hårdare.

– Där märker vi att det är hög konkurrens för våra nordjobbare, eftersom ungdomsarbetslösheten i Sverige är hög och även många svenska ungdomar söker samma typer av jobb, säger Sarah Lindqvist.

Antalet nordjobbare i hela Norden har återgått till nivåerna före pandemin. I Sverige är antalet nordjobbare däremot betydligt mindre än i slutet av 2010-talet. Foto: SVT

Sommar- och säsongsarbete för unga vuxna

Nordjobb-programmet har sedan 1985 förmedlat cirka 30 000 säsongsjobb i de nordiska länderna.

Genom Nordjobb kan unga mellan 18–30 år söka sommar- och säsongsjobb. De sökande bestämmer själva till vilka platser och länder de skickar sin ansökan online.

Bakom Nordjobb-programmet står Föreningarna Norden. Programmet finansieras huvudsakligen av Nordiska ministerrådet och Föreningarna Norden.

Flest nordjobbare finns i Norge. Det kan bero på Norges höga lönenivå samt lägre ungdomsarbetslöshet, berättar Sarah Lindqvist, koordinator i Sverige.

Antalet nordjobbare i Sverige förra året var drygt 70. Majoriteten av dem kom från Finland.

Källa: Föreningarna Norden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.