I slutet av 2010-talet kom som mest över 200 nordjobbare till Sverige. Förra året hade antalet sjunkit till drygt 70 – alltså ungefär en tredjedel av tidigare års siffror.
Enligt Nordjobbs koordinator i Sverige, Sarah Lindqvist, beror minskningen bland annat på effekterna av coronapandemin i början av 2020-talet och förändrade intressen hos de sökande.
– En stor del av de samarbeten med arbetsgivare vi hade före pandemin var inom äldreomsorgen, och efter pandemin har vi sett att intresset bland unga att söka vårdrelaterade jobb i Sverige har minskat. Det var helt enkelt svårare att fylla de platser som vi erbjöd.
”Ungdomsarbetslösheten försvårar”
Majoriteten av de Nordjobb som erbjuds i Sverige är fortfarande inom vårdbranschen. Samtidigt säger sig Nordjobb vilja satsa mer på servicebranscher, såsom hotell- och restaurang, men konkurrensen om jobben sägs vara hårdare.
– Där märker vi att det är hög konkurrens för våra nordjobbare, eftersom ungdomsarbetslösheten i Sverige är hög och även många svenska ungdomar söker samma typer av jobb, säger Sarah Lindqvist.
Sommar- och säsongsarbete för unga vuxna
Nordjobb-programmet har sedan 1985 förmedlat cirka 30 000 säsongsjobb i de nordiska länderna.
Genom Nordjobb kan unga mellan 18–30 år söka sommar- och säsongsjobb. De sökande bestämmer själva till vilka platser och länder de skickar sin ansökan online.
Bakom Nordjobb-programmet står Föreningarna Norden. Programmet finansieras huvudsakligen av Nordiska ministerrådet och Föreningarna Norden.
Flest nordjobbare finns i Norge. Det kan bero på Norges höga lönenivå samt lägre ungdomsarbetslöshet, berättar Sarah Lindqvist, koordinator i Sverige.
Antalet nordjobbare i Sverige förra året var drygt 70. Majoriteten av dem kom från Finland.
Källa: Föreningarna Norden