Erkki Vuonokari (vasemmalla) on asunut Rinkebyssä yli 40 vuotta. Oikealla SVT:n arkistokuva koulusta vuodelta 1984.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser Erkki Vuonokari, som har bott i Rinkeby i över 40 år, tillbaka på skoltrejken som hölls 1984. Strejken ledde till att de finskspråkiga klasserna i Bredbyskolan fick vara kvar. Foto: SVT

40 år sedan skolstrejken i Rinkeby – ledde till de finskspråkiga klassernas bevarande

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 40 år sedan det strejkades på Bredbyskolan i Stockholmsförorten Rinkeby. I början av 1984 höll föräldrar till elever i de finskspråkiga klasserna sina barn hemma från skolan. Efter ungefär fem veckors skolstrejk hade de uppnått målet, att bevara klasserna med finskspråkig undervisning.

Skolstrejken som hölls i en förort i norra Stockholm år 1984 uppmärksammades i SVT Aktuellt under ett flertal tillfällen. Strejken var en protest mot att rektorn ville integrera de finskspråkiga barnen i svenskspråkiga klasser. Den tog slut när rektorn gick med på att bevara klasserna med finskspråkig undervisning, som blev kvar en bit in på 90- talet.

Erkki Vuonokari bodde i Rinkeby när strejkerna hölls och hade vid tidpunkten själv finskspråkiga barn i skolålder. Han stöttade föräldrarna i deras kamp för att bevara de finskspråkiga klasserna och ser strejken som en milstolpe i strävan efter finskspråkig undervisning i Sverige.

– Strejken förde samman de finskspråkiga i Rinkeby. Det var en otrolig känsla, säger Vuonokari.

Under 1990-talet grundades även ett antal sverigefinska friskolor, bland annat i Stockholmsförorten Kista. Fem av skolorna, med undervisning på både finska och svenska, finns kvar idag. De flesta ligger i Stockholmsområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.