Bara en av fem känner till att Finland är tvåspråkigt

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna vet väldigt lite om Finland, visar en ny undersökning. Arja, Lordi, bastu, vodka och tango är saker svenskar förknippar med grannlandet i öst, och vissa som tillfrågats anser det pinsamt att de vet så lite om Finland.

Drygt hälften av svenskarna upplever sig ha liten eller ingen kunskap alls om Finland. Särskilt osäkra är svenskarna då det gäller finlandssvenskarna – endast en av fem vet att Finland är tvåspråkigt och att svenskan är ett nationalspråk i Finland. Det här framgår i en färsk mätning om Finlandsbilden.

Tystlåtna, arbetsamma och stolta

Finländarna beskrives som pålitliga och vänliga, tystlåtna, arbetsamma, stolta och blygsamma. Nästan alla känner också till det finska begreppet ”sisu”.

I Sverige ser man finländarna som konservativa, främlingsfientliga och nationalistiska. Några beskriver också finländarna som humoristiska ”med en viss typ av humor”.

Tango och smala filmer

Finsk kultur uppfattas av de flesta deltagarna i undersökningen som allvarsam och melankolisk. Svenskarna känner bra till finsk design och att tango är stort i Finland.

Den finska populärkulturen ses som nischad och genuin; genrerna uppfattas som smala både vad gäller film och litteratur.  

Finlandssvenskar – vad är det?

I samtliga grupper råder stor osäkerhet när finlandssvenskar kommer på tal. Det är få som har korrekt kunskap och även de som har kunskap känner sig osäkra. Man känner sig främst osäker på definitionen. En finlandssvensk är en svenskspråkig finländare, alltså en finländare med svenska som modersmål.

En av fyra vet inte skillnaden mellan sverigefinnar och finlandssvenskar.  

Bland de som har några associationer finns bilden av att finlandssvenskar, främst historiskt sett, förknippas med överklass, något finare och förnämare än ”vanliga” finländare. Några talar om finlandssvenskar som en ”utdöende” grupp. 

”Kniven och Koskenkorva”

Vissa föråldrade uppfattningar om Finland florerar fortfarande. En del av deltagarna talar om ”Kniven och Koskenkorva” – även om de förvisso är medvetna om att det här är bara fördomar.

Den förlegade bilden av Finland som ett land med osund alkoholkonsumtion och våld lever också kvar.

Överens om att man ”borde kunna mer”

När deltagarna får beskriva sina kunskaper om Finland skattar de flesta sina kunskaper lågt. Deltagarna är överens om att man ”borde kunna mer” om Finland och vissa upplever det ”pinsamt” att man inte kan mer. Flera upplever att man jämförelsevis kan mer och har lättare att relatera till Norge och Danmark.

Framförallt tror man att detta beror på språket men även till viss del geografin och att man i till exempel semestersammanhang lättare väljer andra grannländer att turista i – Finland känns inte lika självklart att besöka. 

Undersökningen är gjord av opinionsinstitutet Novus, på uppdrag av Finlandsinstitutet, Kulturfonden för Sverige och Finland och tankesmedjan Magma. Totalt omfattar undersökningen 1065 genomförda intervjuer. Deltagarna i undersökningen är svenskar i åldersgruppen 18-79 år.

Associationer till Finland Foto: Tankesmedjan Magma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.