Elmo Himberg, studerande på yrkeshögskolan Metropolia

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erno Himberg studerar till arbetsterapeut i Finland. I videon berättar han om vilka utmaningar han ser med att söka jobb i Sverige. Foto: SVT

Brist på finskspråkig omsorgspersonal i Gävle – kommunen letar i Finland

Uppdaterad
Publicerad

När det råder brist på kvalificerad vård- och omsorgspersonal i hela Sverige är det en extra utmaning att hitta finsktalande medarbetare. I Gävle kommun försöker man därför hitta nya sätt att rekrytera på, bland annat genom att söka personal i Finland.

Eftersom Sverige inte kan locka med märkbart högre löner än Finland måste man fundera på hur man ska sälja in tjänsterna. Det menar Pilvi Mattila Sundberg, som är strateg för social hållbarhet i Gävle kommun.

Gävle ingår i ett finskt förvaltningsområde, vilket innebär att kommunen har en skyldighet att erbjuda äldreomsorg på finska. På Furugården finns ett äldreboende med finskspråkig avdelning och målet är att alla i personalen ska kunna finska, säger Mattila Sundberg.

Gränsöverskridande språkprojekt

Gävle kommun har deltagit i ett projekt för att hitta nya sätt att stärka språk- och kulturkompetensen inom vård och omsorg, i Sverige och Finland. Projektet är ett samarbete mellan den Helsingforsbaserade Yrkeshögskolan Metropolia, Gävle kommun och Finlandsinstitutet i Stockholm. Inom ramen för samarbetet har Mattila Sundberg varit på rekryteringsresa i Helsingfors och besökt Metropolia. En av yrkeshögskolans arbetsterapistuderande, Elmo Himberg, menar att det krävs extra mycket uppmuntran för att man ska våga söka en tjänst i ett annat land.

– Det största hindret för finländare är kunskaper i det svenska språket, många finländare är rädda för att prata svenska, säger Himberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.