Till vänster en kvinna med runda glasögon och sjal runt halsen och till höger fem svenska politiker på podium i en presskonferens och svensk och EU-flaggor bakom dom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturskribent Lotta Ilona Häyrynen kommenterar det nya beskedet att begränsa valet av kulturkanons konstverk. Foto: SVT

Enbart minst 50 år gamla verk får ingå i kulturkanon

Uppdaterad
Publicerad

100 verk kommer att ingå i en Svensk kulturkanon, verken som väljs ska vara minst 50 år gamla. Detta meddelas på kulturkanons egna hemsida där allmänheten själv kan ge förslag på vad som ska ingå i en Svensk kulturkanon.

Folkets kanon dit allmänheten har kunnat skicka egna förslag på vad som ska kunna ingå i en svensk kulturkanon har hittills samlat in över 6000 förslag och av dessa har ungefär 600 kommit upp på hemsidan. Förslagen som kommit in är alltifrån historiska händelser till sportprofiler. Bland urvalet hittar man också mycket litteratur och film, som exempelvis boken Populärmusik från Vittula (2000) av Mikael Niemi och Ingmar Bergmans film, Fanny och Alexander (1982).

Varken Bergmans film eller Niemis bok kommer att vara aktuella för en Svensk kulturkanon på grund av de nya riktlinjerna.

Kulturkanon

En begränsande kulturkanon

– Kommittén vill på ett ganska genomskinligt sätt begränsa Kulturkanon så mycket som möjligt för minoritetsgrupper, kommenterar skribenten Lotta Ilona Häyrynen de nya kriterierna.

SVT har varit i kontakt med företrädare för kulturkanonkommittén. I ett mail svarar de:

”Kommittén kommer inte att kommentera kriterierna ytterligare just nu, men vi kommer i närtid att publicera en artikel på hemsidan som berör detta.”

I klippet kan du se vad skribenten Lotta Ilona Häyrynen anser om att verken som ska ingå i kanon måste vara äldre än 50 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturkanon

Mer i ämnet