T.v. Sanna Marin, statsminister i Finland, 2019. Mitten: Timo Soini (Sannfinländarna), Juha Sipilä (Centern) och Alexander Stubb (Samlingspartiet), 2015. T.h. Journalister vid en presskonferens, 2003.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon presenteras tre centrala regeringsalternativ i Finland från 1990-talet till 2020-talet. Foto: SVT/Yle

Höger- och vänstersidan kan regera ihop i Finland – så här har det sett ut genom åren

Uppdaterad
Publicerad

Breda majoritetsregeringar och smärtsamma kompromisser är inget unikt i finländsk politik. Genom åren har många olika regeringskonstellationer regerat i landet. Det har även hänt att partier från vänster- och högersidan suttit i samma regering.

I Finland är det vanligt med breda regeringsunderlag som har en tydlig majoritet i riksdagen. Utgångspunkten är att de partier som stöder regeringens politik också själva sitter i regeringen.

Under 1990-talet och 00-talet var det vanligt att två av de tre största partierna, Centern, Socialdemokraterna och Moderaternas systerparti Samlingspartiet, bildade regering med ett eller flera mindre partier efter valet.

Sannf ändrade positionerna

Efter Sannfinländarnas framgångar i riksdagsvalen under 2010-talet har positionerna i finländsk politik ändrats.

Efter de två senaste riksdagsvalen 2019 och 2023 är nu Samlingspartiet, Sannfinländarna och Socialdemokraterna de tre största partierna. Två av partierna kommer antagligen att sitta i Finlands nya regering som är på väg att bildas.

Mindre partier behövs

För att regeringen ska kunna få en majoritet bakom sig i Finlands riksdag, bör även ett eller flera mindre partier ingå i den kommande regeringen.

Petteri Orpo, partiledare för Moderaternas systerparti Samlingspartiet, ser ut att bli Finlands nästa statsminister efter Socialdemokraternas Sanna Marin.

I videon presenteras tre centrala regeringsalternativ i Finland från början av 1990-talet till 2020-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.