En delad bild som visar två scener. Till vänster finns en person som sitter i en inomhusmiljö med växter i bakgrunden, klädd i en grön tröja och en vit kofta. Till höger syns en man som spelar på en akustisk gitarr, fokuserad på sitt spelande med en förstärkare synlig i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Päivi Hellberg mera om Storstockholms program under Minoritetsveckan Foto: Cornelia Schauermann, SVT

Kommunernas kulturutbud till sverigefinnarna: Tango, karaoke och en film från 2011

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten uppmärksammas de fem nationella minoriteternas kultur på olika håll i Sverige. I Stockholms län, där den största nationella minoriteten är sverigefinnarna, går 20 kommuner ihop för att för första gången erbjuda teater, film och boksamtal 15.- 19. oktober. Men vad är egentligen specifikt för sverigefinsk kultur?

I söndagens avsnitt av 15 minuter från Uutiset diskuterar gästerna vad sverigefinsk kultur egentligen är. Finns den? Och i så fall, speglar den nutiden? I studion: Wivan Nygård-Fagerudd, direktör för Finlandsinstitutet i Stockholm och kulturproducenten Lina Puranen.

”Tangon känns extra mycket i hjärtat”

Rå minoritetsveckan i Storstockholm erbjuds sverigefinsk, judisk, samisk, romsk och tornedalsk kultur i olika former.

Päivi Hellberg, som jobbar med frågor som berör sverigefinnars rättigheter i Södertälje och som är en av arrangörerna, menar att många sverigefinnar dras till den typen av kultur som de förknippar med sin barndom.

– Då kan det vara just den finska tangon som känns extra mycket i hjärtat.

Många svar på frågan om sverigefinsk kultur

Hellberg poängterar att frågan om vad sverigefinsk kultur egentligen är har många svar. Hon menar att den också skulle kunna definieras som kultur skapad av en person som lever i Sverige men som har finska rötter.

– En bok som är skriven av en sverigefinne själv kan behandla erfarenheten av att ha sina rötter i både Sverige och Finland – och kanske fler länder. Det är något som många sverigefinnar kan identifiera sig med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.