En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en luftbild av ett tätt bebyggt område med flera flerfamiljshus, grönområden och en stadsmiljö. Den högra sektionen visar en person klädd i kostym med hörlurar, stående i en inomhusmiljö med abstrakt dekoration i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon listar nationalekonomen Juhana Vartiainen särdragen i Sveriges och Finlands bolånekulturer. Foto: SVT

Expert: Nästan hela finländarnas förmögenhet är bunden i bostaden

Uppdaterad
Publicerad

Finländare betalar av sina bostadslån snabbare än svenskar, men det är inte helt riskfritt. Juhana Vartiainen, tidigare forskningschef vid Konjunkturinstitutet i Sverige, varnar för att lägga alla ägg i samma korg.

I söndagens program 15 minuter från Uutiset frågade man varför Finland och Sverige har så olika bolånekulturer och vilka för- och nackdelar som finns med det. Programmet gästades av Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen (KOK/SAML), tidigare forskningschef vid Konjunkturinstitutet i Sverige och tidigare generaldirektör för Statens ekonomiska forskningscentral (VATT) i Finland.

Vartiainen: I finska glesbygden kan hushåll förlora hela sin förmögenhet

Juhana Vartiainen, som för närvarande är borgmästare i Helsingfors, ser även fördelar med den mer avslappnade svenska återbetalningskulturen.

Asuntolainat

– I Finland är det mycket vanligt att nästan hela hushållets förmögenhet är bunden i den egna bostaden. Detta har lett till mycket tråkiga situationer i de delar av Finland som avfolkas. I finska glesbygden kan bostäder bli i princip värdelösa och i sådana fall kan hushållet förlora hela sin förmögenhet, säger Vartiainen.

Rådgivare vid Finlands Bank: Diversifiera, men inte med lånade pengar

Även Hanna Putkuri, rådgivare vid Finlands Bank, som deltog i programmet håller med Vartiainen. Riskerna bör spridas:

– Att diversifiera investeringar är i sig bra, men inte nödvändigtvis med lånade pengar, det vill säga på bekostnad av amorteringar.

I videon listar nationalekonomen Juhana Vartiainen särdragen i Sveriges och Finlands bolånekulturer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asuntolainat

Mer i ämnet