Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det bästa med bastun är samtalen man har i den, säger Mårten Niklasson som är ordförande i Tanto bastuförening. Foto: SVT/Albert Hjalmers

”Uppenbart att bastuintresset i Stockholm har ökat”

Uppdaterad
Publicerad

Under senare år har Stockholms stad fått in flera medborgarförslag om bastubyggen och några av dem har redan förverkligats. Näst ut är bastun som står färdig vid Flatenbadet och som enligt planerna ska öppna dörrarna för allmänheten i augusti.

Tanto bastu är en av de bastur som Stockholms stad har bekostat, efter att en stadsdelsförvaltning fått in medborgarförslag om saken.

Mårten Niklasson, som saknade en möjlighet att basta på Södermalm, fick nys om Ingrid Silléns medborgarförslag om en bastu på Söder år 2015. Tillsammans jobbade de för att förverkliga idén. I juni 2016 invigdes Tanto bastu, som är byggd på en flotte vid Årstaviken.

Vem som helst kan komma och basta

Stockholms stad bekostade bastubygget och står för de stora underhållskostnaderna, mot att Tanto bastuförening driver verksamheten och håller bastun öppen för allmänheten. Vem som helst kan använda den mot en avgift, efter att ha anmält sig på förhand via nätet.

Ökat intresse för bastande

Efter att Tanto bastu öppnades har åtminstone tre stycken medborgarförslag om bastubad, till Stockholms stad, blivit verklighet. De drivs i olika former av ideella föreningar, ofta i samarbete med staden.

Mårten Niklasson, som idag är ordförande för Tanto bastuförening, menar att intresset för att basta har ökat i Stockholm på senare år.

– Det är väl uppenbart, utifrån att idéer har blivit verklighet på flera platser, säger han.

ANDRA BASTUBAD I STOCKHOLM

Sätrabadet

Bastuverksamheten vid Sätrabadet drivs av Sätrabastuns skötselförening och är öppen för alla. Kostar 40 kr per besök. Ingen föranmälan krävs.

Hellasgården

Bastun vid Källtorpssjön i Nackareservatet tillhör en friluftsgård, som drivs av sim- och idrottsklubben Hellas. Kostar 110-150 kr per besök och kan bokas via nätet eller på plats.

Kanaanbadet

Bastun vid Mälarens strand i Grimsta naturreservat drivs av föreningen Isbjörnarna. Kostar 75 kr per gång. Bokning kan göras via hemsidan.

Fredhällsbadet

Föreningen Fredhälls badklubb driver bastuverksamheten vid Fredhälssbadet. Bastun är öppen endast för föreningsmedlemmar, men för tillfället tas inga fler emot.

Vinterviken

Stockholm sauna ligger på en flotte intill Örnbergets badbrygga i Vinterviken. Den är endast öppen för medlemmar men just nu delas inga fler medlemskap ut. Avgiften för bastandet beror på hur ofta man vill ha tillgång till bastun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.