Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar skolminister Lotta Edholm (L) mer om hur den tvåspråkiga undervisningen kan formas i framtiden. Foto: Jasmin Lindberg/SVT

Ministern besvarar kritiken om tvåspråkig undervisning: ”Svenskan behövs mer”

Uppdaterad
Publicerad

Skolförordningens formulering om tvåspråkig undervisning möttes av kritik i det senaste avsnittet av aktualitetsprogrammet 15 minuter från Uutiset. Mängden finska i tvåspråkig undervisning ansågs inte vara tillräcklig i sverigefinska friskolor. Skolministern ser dock ingen anledning att ändra i förordningen.

– Jag tror att det är väldigt viktigt med att man har en balans och att en stor del av undervisningen i svensk skola faktiskt bedrivs på svenska. Det är det språket som man med största sannolikhet kommer att använda, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Enligt skolförordningen (kapitel 9 om grundskolan, 13 §) får man anordna tvåspråkig undervisning i grundskolan så länge minst hälften av undervisningen sker på svenska. Undervisningen ska planeras så att den svenska delen av den ökar successivt.

Tidigare elever på sverigefinska skolor och Heidi Grönstrand, professor i finska på Stockholms universitet, ställer sig kritiska till fördelningen. De tycker att eleverna skulle gynnas av att studera en större andel på finska än på svenska under grundskolan. Skolministern ser dock inte att något behöver förändras i förordningen i dagsläget.

– Om ett annat språk tar över så finns det en risk att man förlorar viktiga kunskaper i det svenska språket, säger Edholm.

Skolor kan utöka undervisningstiden

Enligt Lotta Edholm (L) kan ett sätt att utöka den tvåspråkiga undervisningen ytterligare vara att skolorna förlänger undervisningstiden. Det vill säga att man lägger till extra undervisningstid utanför läroplanen.

– Man kan ju ha mer av finska och finsk litteratur utöver den undervisning som man redan ger i dag, om en skola vill och tycker att det är viktigt.

Mer om ämnet i veckans avsnitt av 15 minuter från Uutiset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.