Karlskogas minoritetsstrateg Anne Ågren (till vänster) berättar för journalisten Kimmo Tetri varför det har varit svårt att hitta personal som kan även finska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karlskogas minoritetsstrateg Anne Ågren (till vänster) berättar för reportern Kimmo Tetri varför det har varit svårt att hitta personal som kan även finska. Foto: Kimmo Tetri/SVT

Minoritetsproblem i Karlskoga: ”Sverigefinnar litar inte på sina kunskaper i finska”

Publicerad

Karlskoga kommun försökte i fjol rekrytera finskspråkig vårdpersonal från Finland. Målet med projektet var att lösa personalbristen på de finskspråkiga avdelningarna. Detta gav inte det önskade resultatet, men Karlskoga har ändå hittat en tillfällig lösning på problemet.

Lötängens vårdhem i Karlskoga har två finskspråkiga avdelningar, en för dementa och en för somatiskt sjuka. Enligt minoritetsstrategen Anne Ågren har kommunen dock fortfarande svårt att rekrytera finskspråkig vårdpersonal.

Ågren misstänker att en av orsakerna till rekryteringssvårigheterna är just språket.

– I kommunen finns det många andra och tredje generationens sverigefinnar och jag tror att många av dem är rädda för att deras finska inte är tillräckligt bra, säger Ågren.

I videon berättar Ågren hur Karlskoga kommun planerar att lösa personalbristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.