Foto: Per Kristiansen

Nya sverigefinska tangoalbumet hyllas i Finland

Uppdaterad
Publicerad

På Darya och Månskensorkesterns nya skiva Uusi Atlantis har bandet för första gången skrivit musik och texter själva. Sedan 2004 har bandet gjort tolkningar av finska tangoklassiker och blivit kända som ambassadörer för finsk tango i Sverige.

Uusi Atlantis kan mycket väl kan vara årets bästa finskspråkiga tangoskiva, skriver Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat. Vidare beskriver de skivan som uppiggande fräsch – ”Det stiliga och smidiga soundet lyfter skivan till en helt annan nivå än de typiska tangomarknadslåtarna”.

Spelar i Helsingfors på lördag

Sångerskan Darya Pakarinen säger till Helsingin Sanomat att musiken kanske kan vara en bro som stärker vår finska identitet.

– Det känns som att intresset för det finska språket har ökat tack vare oss och på våra konserter sjunger även den svensktalande publiken med i låtarna fast att de inte förstår texterna.

På lördag spelar Darya och Månskensorkestern i Helsingfors och förband är den finska gruppen Jaakko Laitinen och Väärä Raha som gjort sig kända för sin balkaninspirerande tangomusik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.