Hemlös person som sover ute på gatan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Juha Kaakinen, adjungerad professor på Tammerfors universitet, hur man har lyckats minska hemlösheten i Finland. Foto: Christine Olsson

Professor: Så här minskade vi hemlösheten i Finland

Uppdaterad
Publicerad

I Finland har bostad först-metoden sedan 2008 varit en central del i arbetet med att eliminera hemlösheten. Sedan dess har antalet bostadslösa i landet minskat med över en tredjedel. Nu inspireras Sverige av grannlandet.

Bostad först-modellen har varit en central del i hemlöshetsstrategin, som antogs i Finland år 2008. Sedan den nya strategin infördes har hemlösheten i Finland minskat med ungefär 35 procent. Om man går längre tillbaka i tiden, till slutet av 80-talet, har antalet hemlösa personer i Finland minskat från ungefär 18 000 till cirka 7 000.

Enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning av antalet hemlösa, som gjordes år 2017, fanns det då ungefär 30 000 personer utan egen bostad i Sverige. Som en del av regeringens strategi för att minska hemlösheten 2022-2026, har myndigheten återigen fått uppgiften att kartlägga hur många människor som är utan boende.

Staten central aktör i Finland

I Finland har staten länge varit en central aktör i arbetet med att minska hemlösheten, säger Juha Kaakinen som är adjungerad professor på Tammerfors universitet och utsedd att utreda hur finska regeringen ska nå målet, att helt avskaffa hemlösheten i Finland till och med år 2027.

Utredaren Juha Kaakinen har tidigare varit verkställande direktör för stiftelsen Y-säätiö som erbjuder bostäder i hyreshus, för dem som inte kan få bostäder på den reguljära marknaden. Kaakinen menar att stiftelsen har haft en central roll i att minska hemlösheten i Finland och han poängterar vikten av samarbete för att alla medborgare ska få en bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.