Bostad först-modellen har varit en central del i hemlöshetsstrategin, som antogs i Finland år 2008. Sedan den nya strategin infördes har hemlösheten i Finland minskat med ungefär 35 procent. Om man går längre tillbaka i tiden, till slutet av 80-talet, har antalet hemlösa personer i Finland minskat från ungefär 18 000 till cirka 7 000.
Enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning av antalet hemlösa, som gjordes år 2017, fanns det då ungefär 30 000 personer utan egen bostad i Sverige. Som en del av regeringens strategi för att minska hemlösheten 2022-2026, har myndigheten återigen fått uppgiften att kartlägga hur många människor som är utan boende.
Staten central aktör i Finland
I Finland har staten länge varit en central aktör i arbetet med att minska hemlösheten, säger Juha Kaakinen som är adjungerad professor på Tammerfors universitet och utsedd att utreda hur finska regeringen ska nå målet, att helt avskaffa hemlösheten i Finland till och med år 2027.
Utredaren Juha Kaakinen har tidigare varit verkställande direktör för stiftelsen Y-säätiö som erbjuder bostäder i hyreshus, för dem som inte kan få bostäder på den reguljära marknaden. Kaakinen menar att stiftelsen har haft en central roll i att minska hemlösheten i Finland och han poängterar vikten av samarbete för att alla medborgare ska få en bostad.