Skolinspektionen har tagit över verksamheten på Storvretskolan i Botkyrka. Foto: SVT

Skolinspektionen tar över skola i Botkyrka

Publicerad

För första gången har nu Skolinspektionen tvingats ta över en skola i Sverige. Det är Storvretskolan i Botkyrka, söder om Stockholm som nu får hjälp av den statliga myndigheten.

Om en skola misslyckas med att ge elever bra undervisning och lärare en säker arbetsmiljö, kan Skolinspektionen ta över verksamheten.

Skolinspektionen anser inte att Storvretskolan ger eleverna den undervisning eller stöd i skolan som de har rätt till.

Bristerna utgörs av dålig undervisning

Inspektionen anser att elevernas undervisning är bristfällig och att de elever som behöver särskilt stöd varken blir utredda och än mindre erbjudna extra hjälp med skolgången.

Myndigheten finner också brister i såväl säkerheten på skolan som studieron i klassrummen under pågående undervisning.

Botkyrka har betalat 700 000 kronor i böter

Storvretskolan har redan betalat 700 000 kronor i böter men har fortfarande ett vite på 1,4 miljoner kronor hängandes över sig.

Jukka Kuusisto på Skolinspektionen säger att det här är ytterst ovanligt och kan jämföras med de indragna licenserna för friskolorna. Sen 2010 har 25 friskolor blivit av med sina behörigheter och skolorna tvingats stänga.

Detta är dock enligt Jukka Kuusisto första gången som en kommunal skola övertas av inspektionen. De andra kommunala skolorna som betalat bötesbelopp för bristande undervisning till Skolinspektionen, har lyckats åtgärda felen hittills.

Skolinspektionens utredare på plats

I praktiken innebär övertagandet av skolan att Skolinspektionen skickar två av sina utredare till Storvretskolan. Dessa två personer är erfarna pedagoger med stor erfarenhet av skolvärlden och kan hjälpa till exempel rektorn att utveckla sin ledarroll.

Hjälper till minst åtta månader

– Vår personal finns på plats i minst åtta månader för att stötta skolans personal  eller så lång tid som krävs för att bristerna ska vara åtgärdade, säger Jukka Kuusisto på Skolinpsektionen.

Men han betonar att det är viktigt att notera att det är skolan själv som är ansvarig genom rektorn i samarbete med kommunen, att åtgärda felen på skolan. Skolinspektionens uppgift är att stötta och se till att förbättringarna genomförs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.