Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Hannu Sinkkonen varför snussmugglingen minskar. Foto: SVT

Snussmugglingen från Sverige till Finland har minskat betydligt

Uppdaterad
Publicerad

Snussmugglingen har minskat tydligt i Finland sedan i våras då försäljningsbegränsningar på vitt snus med högre nikotinhalt tillfälligt togs bort. Det finska tullverkets bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen uppskattar att företeelsen kommer att ha långsiktiga följder för olaglig försäljning av snus i Finland.

Vitt snus – även känt som nikotinpåsar med högre nikotinhalt – kan i viss mån säljas i Finland sedan april. Försäljningen av snus är däremot fortfarande förbjudet.

Tidigare har nikotinpåsar kategoriserats som läkemedel i Finland, men i våras ändrade läkemedelsmyndigheten Fimea klassificeringen. För tillfället är den högsta tillåtna styrkan för vitt snus i Finland 20 milligram.

Efterfrågan på snus kan fortsätta att minska

Sinkkonen uppskattar att nikotinpåsarnas relativt fria försäljning kan även ha långsiktiga följder för efterfrågan på snus i Finland.

– Att nikotinprodukter släpps på marknaden kommer att påverka efterfrågan på snus i Finland och dess smuggling från Sverige, eftersom de har samma användare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.