En övervakningskamera som registrerar bilarnas registreringsskyltar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Transportstyrelsen kan många faktorer bidra till att en registreringsskylt feltolkas. Foto: SVT

Tusentals felaktiga fakturor för trängselskatt skickas årligen

Publicerad

Transportstyrelsen skickar årligen cirka 16 000 fakturor för trängselskatt som bilägarna vill få omprövade. Drygt hälften av dessa bor i utlandet. Felen beror ofta på felaktigt avlästa registreringsskyltar.

Sirpa Rönn som bor i Finland fick en faktura från svenska Transportstyrelsen för att ha passerat en vägtull i Stockholm, fast hon inte hade besökt Stockholm på cirka 20 år. Bilen vars registreringsnummer fanns på fakturan står i hennes garage i Korsholm nära Vasa.

Det är möjligt att Transportstyrelsens bildanalys blandade ihop Rönns bil med en bil i Stockholm.

Senior advisor Jonny Geidne på Transportstyrelsen kommenterar inte Rönns fall specifikt men beklagar förvirringen som felaktigt skickade fakturor orsakar.

– Det ska inte hända. Vi jobbar för att det ska bli så få fel som möjligt. Det ligger i allas intresse, säger Jonny Geidne.

Enligt Transportstyrelsen sker det dock väldigt få fel i bildanalyserna med tanke på att 20 miljoner fordon passerar vägtullarna i Stockholm och Göteborg varje månad.

Tusentals bilägare hör av sig från utlandet

I Sverige är det Skatteverket som behandlar omprövningar av trängselskatt. År 2023 omprövade verket sammanlagt 16 369 beslut om trängselskatt på begäran av fakturamottagarna enligt statistik som verket har tagit fram för SVT Uutiset.

Drygt hälften av dem som ville få sitt ärende omprövat, 8 778 bilägare, bodde utomlands.

Enligt Skatteverkets egen uppskattning berodde minst 6721 eller 41 procent av de ogrundade fakturorna på felaktiga skyltavläsningar.

Jonny Geidne uppmanar alla som har fått en felaktig faktura att ta kontakt med Skatteverket.

Jonny Geidne från Transportstyrelsen berättar i videon varför det sker feltolkningar av registreringsskyltar.

SÅ BEGÄR DU OMPRÖVNING AV TRÄNGSELSKATT

  • Skicka begäran till Skatteverket via webbformulär, e-post eller brev
  • Din begäran om omprövning ska ha kommit till Skatteverket senast 60 dagar efter det att Transportstyrelsen har fattat beslutet

Källor: Transportstyrelsen, Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.