Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Kristiina Hietasaari varför det är svårt att få fler svenskar att besöka Finland, och hur den finska regeringen försvårar arbetet. Foto: SVT

”Utmanande” att få fler svenskar att turista i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet svenska turister som besöker Finland har legat kvar på ungefär samma nivå i tio-femton år, berättar direktören för Visit Finland, Kristiina Hietasaari. Enligt henne är det en utmaning att få fler svenskar att turista i det östra grannlandet, och den finska regeringens agerande får framtiden att se ännu mörkare ut.

Cirka tio procent av utländska turister i Finland kommer från Sverige, enligt övernattningsstatistiken. Efter pandemin har man nu nästan nått tillbaka till nivån dessförinnan, men inte lyckats åstadkomma ett större lyft än så.

En dammig bild av Finland

Turister från Sverige övernattar betydligt oftare hos släktingar och vänner än andra grupper, vilket innebär att många av dem har en koppling till Finland.

– Vi skulle så klart vilja utöka målgruppen och ge den unga generationen svenskar ett nytt perspektiv på Finland, säger Hietasaari och fortsätter:

– På vissa håll är svenskarnas bild av Finland något dammig.

Rysk turism gav en bra lärdom

Hietasaari påminner om att det är viktigt att turister kommer från många olika länder.

– Det är mycket säkrare på lång sikt eftersom man aldrig vet vad som händer i världen.

– I östra Finland finns det många områden som har varit beroende av rysk turism, och nu är man i stora svårigheter eftersom inflödet av ryska turister upphörde tvärt. Vi fick en bra lärdom av detta.

I videon berättar Kristiina Hietasaari varför det är svårt att få fler svenskar att besöka Finland, och hur den finska regeringen försvårar arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.