Foto: TT

Hårda attacker i riksdagens EU-debatt

Uppdaterad
Publicerad

Partiledarna möttes i den enda riksdagsdebatten inför EU-valet. Attackerna mellan oppositionen och regeringspartierna började omedelbart hagla. Arbetsmarknad och EU-skatter blev två heta frågor.

– Att Sverige får krisstöd av EU är ett pinsamt betyg på regeringens misslyckade politik, inledde Mikael Damberg (S) sitt anförande.

Han beskrev dagens ungdomar som en förlorad generation i många EU-länder, men framhöll att södra Europas höga ungdomsarbetslöshet finns också i Sverige.

– Det är dags att avsluta 15 år av högerstyre i Europa, sade Damberg.

Men folkpartiledaren ifrågasatte hårt Socialdemokraternas engagemang i EU. Under utfrågningen av partiets toppkandidat Marita Ulvskog (S) i SVT sade hon att hon skulle ha röstat nej till EU om det hållits en folkomröstning i dag.

– Ni vill skicka en toppkandidat som inte vill samarbeta, som inte tror på samarbetet. Det är ofattbart. Varför ska du skicka ner någon som bara omedelbart ska längta hem? sade Björklund (FP).

– Marita är ett bra exempel på mänskliga rättigheter i Europa, det gör hon trots att hon röstade nej i folkomröstningen. Det är jag stolt för, svarade Damberg.

Rätt för EU att beskatta?

Reinfeldt (M) pressade också Socialdemokraterna på vad de vill med EU. I partiets EU-valplattform är de positiva till en skatt på finansiella transaktioner.

– Varför tycker ni att ska EU få beskattningsrätt? frågade Reinfeldt.

– Vi står inte för en EU-skatt? Vi har aldrig varit för det, svarade Damberg.

Även Göran Hägglund (KD) menar att Socialdemokraterna har dubbla budskap om EU-beskattning och läser högt ur partiets EU-valplattform: ”Därutöver kan en skatt på finansiella aktiviteter prövas.”

– Här går en skiljelinje mellan oss. Jag tycker det är en genuint dålig idé, sade Hägglund.

– Nu säger Damberg något annat, och jag kan förstå varför.

FP: ”Närmare till Ukraina än till Bryssel”

Både Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund inledde sina anföranden med kopplingar till vad som händer i Ukraina. De ser händelserna där som en stark påminnelse om varför unionen bildades.

– Ukraina ville tillhöra Europa. Från denna kammaren är det närmare till Ukraina än till Bryssel. Låt detta höras tydligt ända in till kristallkronorna i Kreml: Ukraina tillhör Europa och ska vara välkomna in i den europeiska unionen, sade Björklund.

Fred ska inte tas för givet, sade Reinfeldt i sin inledning.

– Tillsammans med andra kan vi stå upp mot de ryska aggressionerna mot Ukraina.

Alla beslut ska inte fattas i Bryssel, framhöll Reinfeldt och nämnde bland annat arbetsmarknadspolitik, jämställdhet och skatter som frågor som ska hanteras på nationell nivå.

– EU ska göra rätt saker, beslut ska fattas så nära människor som möjligt. En del saker ska fattas gemensamt andra gör vi bättre själva, sade han och räknade upp viktiga områden för EU-samarbete som ökat polissamarbete, tuffare livsmedelskontroller och att arbeta mot farliga kemikalier.

S kritiserade arbetsmarknadspolitiken

Mikael Damberg kritiserade möjligheten att i åratal stapla visstidsanställningar på varandra utan att få fast anställning. Något som även EU-kommissionen kritiserar Sverige för.

– Varför tar du strid mot EU för att undergräva anställningstryggheten?

Reinfeldt svarade Damberg med att fasta anställningar är grunden på svensk arbetsmarknad.

– Det är självklart att människor vill ha den tryggheten, det är fullt förståeligt.

Reinfeldt betonade dock att det gäller att hitta en balans mellan både önskan att ha en tillsvidareanställning men också önskan om att få komma in och pröva på.

– Frågan är vad S vill. Ska det bli en jakt på allt som inte är fasta anställningar så blir det stängda dörrar.

”Ingen ny folkomröstning

Jimmy Åkesson (SD) sade att han skräms av vad EU har utvecklats till sedan Sverige gick med 1995. Han pekar på moderaternas systerparti Tories i Storbritannien, som har lovat en folkomröstning om landets förhållande till EU.

– Det finns de som vill fortsätta bygga den här monsterstaten,  och de som inte vill. Är det inte dags att vi får säga vårt om den här nya unionen i en ny folkomröstning, frågar Åkesson.

– Nej, vi ska inte folkomrösta igen, svarar Reinfeldt (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.